Stipendiranje učenika i studenata

Stipendiranje učenika i studenata

SADRŽAJ

Stipendiranje učenika i studenata

1. Otvoreni trajni poziv poduzetnicima za uključivanje u stipendiranje deficitarnih zanimanja u lokalnom gospodarstvu Poduzetnici i obrtnici na ovaj će način moći stipendirati učenike i studente koji najviše odgovaraju profilu njihovih tvrtki, odnosno ciljano ona zvanja koja će im u skoroj budućnosti biti najpotrebnija. Grad Labin sudjeluje u stipendiranju kao partner te poduzetnicima i obrtnicima pokriva do 50% ukupnog iznosa stipendija, za najviše 4 učenika i studenta godišnje. Poziv je otvoren trajno ili do iskorištenja proračunski planiranih sredstava, a više informacija zainteresirani gospodarstvenici mogu pronaći na ovom linku ili se o natječaju informirati u Upravnom odjelu za gospodarstvo i EU fondove Grada Labina, na e-mail patricija.terkovic@labin.hr ili broj telefona 052/ 866-817.

Po prvi se puta ciljano stipendiraju mlade osobe iz Labina koje se školuju za deficitarna zanimanja u gospodarstvu Labinštine, ali i mladi iz drugih dijelova države koji će se ugovorno vezati za lokalnog gospodarstvenika ili obrtnika, davatelja stipendije.
Stipendisti će ovako dobiti i mogućnost obavljanja stručne prakse, te imati priliku svoj prvi radni odnos zasnovati upravo na lokalnom području, u tvrtkama koje su ih stipendirale i pratile kroz završne godine njihovog obrazovanja. Uz to, odlična vijest za stipendiste i roditelje je ta da se minimalni mjesečni iznos stipendije udvostručuje, te on po ovom modelu iznosi 200 EUR mjesečno za studente i 150 EUR mjesečno za srednjoškolce.

Bitno je napomenuti da se za ove nove i uvećane stipendije mogu natjecati i postojeći stipendisti Grada Labina, ukoliko tvrtke ili obrti koji kroz Javni poziv dobiju sufinanciranje iskažu interes za stipendiranje njihovog programa školovanja.


Tekst javnog poziva i sva popratna dokumentacija nalaze se na sljedećem LINKU.

 

2.Natječaj za dodjelu stipendija u školskoj/studijskoj godini 2023./2024. učenicima srednjih škola i studentima s područja Grada LabinaGradonačelnik Grada Labina dana 20. listopada 2023. godine raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija u školskoj/studijskoj godini 2023./2024. učenicima srednjih škola i studentima s područja Grada Labina. U školskoj/studijskoj godini 2023./2024., Grad Labin dodjeljuje stipendije učenicima srednjih škola i studentima s područja Grada Labina i to:

a)    Dosadašnjim stipendistima u skladu sa zaključenim ugovorima
b)    Novim stipendistima, temeljem raspisanog natječaja za dodjelu stipendija i to:
-       Osam (8) –  stipendija učenicima srednjih škola
-       Petnaest (15) – stipendija studentima prve godine deficitarnih studija
-       Devet (9) – stipendija studentima prve godine svih studija
-       Jedna (1) – stipendija studentima druge do šeste godine deficitarnih studija
-       Pet (5) – stipendije studentima druge do šeste godine svih studija.

Pravo na stipendiju imaju učenici srednjih škola i studenti s prebivalištem na području Grada Labina u trajanju od najmanje 12 mjeseci do dana podnošenja zahtjeva za stipendiju, ukoliko se redovno školuju / studiraju izvan mjesta prebivališta i ukoliko ne primaju drugu stipendiju po bilo kojoj osnovi, izuzev stipendije privatnog poduzeća ili obrta, čiji je iznos manji ili jednak iznosu gradske stipendije u tekućoj školskoj / akademskoj godini, te ukoliko nisu stariji od 26 godina.

Učenici koji polaze nastavu izvan područja Grada Labina za zvanja koja se stječu završetkom postojećih programa pri Srednjoj školi u Labinu ne mogu ostvariti pravo na stipendiju po Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata pri programima od osobitog interesa za Grad Labin. Učenici koji polaze bilo koji od gimnazijskih programa, ne mogu ostvariti pravo na stipendiju po Pravilniku, ukoliko u školskoj godini u kojoj se natječu za stipendiju pri Srednjoj školi u Labinu postoji barem jedan gimnazijski program.

Učenici i studenti koji ostvaruju dohotke s osnove radnog odnosa ne ostvaruju pravo na stipendiju. Ostale kriterije i uvjete za dobivanje stipendije pročitajte u aktima u prilogu.

Natječaj je bio otvoren od dana objave na Oglasnoj ploči Grada Labina i to od 20. listopada 2023. godine do 20. studenog 2023. godine.

Cjelokupni tekst natječaja s pripadajućim obrascima i aktima, te konačne bodovne liste za školsku i akademsku godinu 2023./2024. mogu se preuzeti u privitku.

Kontakti

Savjetnica za odgoj, obrazovanje i demografiju

Vesna Blažina

+385 52 866815

vesna.blazina@labin.hr

Redovne stipendije Grada Labina

Savjetnica za gospodarstvo i razvoj

Patricija Terković

+385 52 866817

patricija.terkovic@labin.hr

Stipendije u suradnji s gospodarstvenicima