Pretraživanje

Zelena zastava na plaži Girandella

Srijeda, 05. Rujna 2018. - 0:00

Prigodnom svečanošću danas je, a u sklopu sastanka partnera projekta MITOMED+, na plaži Girandella zavijorila se zelena zastava. Naime, u okviru projekta MITOMED + zastavu s oznakom „Green beach“ prve u Istri dobile su plaže u Rapcu , Poreču i  Novigradu.

Grad Labin je  kroz Projekt MITOMED+ ,osigurao 135 tisuća kuna,  bespovratno iz  EU fondova za dodatno uređenje  plaže na Girandeli u Rapcu.

U sklopu projekta postavljene su tri pametne klupe kao  punjači za mobitele, tri seta po četiri kante za odvojeno prikupljanje otpada i dva staaka za bicikle.

Nakon što smo  17 godina za redom, imali na sve četiri  rabačke plaže plavu zastavu, sretni smo što ove godine imamo  pilot projekt, „zelene zastave“ i nadamo  se, da će i druge destinacije nakon , siječnja 2019. i kraja ovog projekta, nastaviti s dobrom praksom zelenih plaža,“ izjavila je dogradonačelnica Grada Labina, Federika Mohorović Čekada.

Program MITOMED +, financira se iz programa Interregmediteran, a  ima partnere u šest država, uz Hrvatsku (Istra) čiji je partner Institut za poljoprivredu i turizamiz Poreča,  drugi su iz Italije (Toscana), Španjolske(Andaluzija i Katalonija , Cipra (grčki dio),  iz Francuske i Belgije (predstavnici Networka/ mreže) , to su dva različita europska udruženja. Porečki Institut  jedini  partner iz Hrvatske odabrao je 3 grada u Istri, Poreč, Novigrad i Labin. koji su postali dijelom tog projekta, a njihove odabrane  plaže postale su „zelene plaže“, izjavila je predstojnica Zavoda za turizam, iz Porečkog Instituta, Kristina Brčić.