Pretraživanje

Završio festival dokumentarnog filma Shpeena DOX

Ponedjeljak, 13. Srpnja 2015. - 13:20

Ovogodišnji Festival dokumentarnog filma Shpeena DOX u 3 dana ponudio je Labinjanima i labinskim turistima dvije radionice za djecu, koncert te 7 vrhunskih, višestruko nagradivanih kratkometražnih i dugometražnih filmova potpuno besplatno.

 

Prva vecer je zapocela desetominutnim nastupom ansambla udaraljkaša Osnovne umjetnicke škole Matko Brajša Rašan. Uslijedio je višestruko nagradivan hrvatski dokumentarni film redatelja Matije Vukšica "Djeca tranzicije". Film koji prati živote cetvero djece i cetvero snova o sretnom djetinjstvu imao je potpunu pozornost okupljenih gledatelja na špini kroz svih 80-tak minuta filma. Nakon filma uprilicen je i domjenak.

Vrhunac veceri je zasigurno glazbeni segment festivala Music DROPS u kojem se po prvi puta predstavila Elena Baljak. U preko sat vremena svirke, gosti festivala su mogli uživati u unikatnim obradama domacih i stranih hitova koje je ova mlada glazbenica odsvirala.

 

Druga vecer festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX ponudila je najveci broj filmova. No zasigurno je najvece oduševljenje kod publike izazvao jednominutni animirani film kojeg su djeca stvorila na jutarnjoj radionici kombinirajuci svoju kreativnost, likovno stvaralaštvo te netom steceno znanje o animiranom filmu.

 

Jednominutni film pod nazivom "Zmiješno-šljokasti film" je bio uvod u filmski program, a nakon njega je uslijedio nizozemski film za djecu "Giovanni i balet na vodi" koji je svojom radnjom zabavljao i mlade i stare. Mjuzikl "Surfanje po otpadu" ponudio je gledateljima pogled na pokret zvan freeganism ukomponiran u jednostavne, ali vrlo pamtljive skladbe. Nakon toga, na red je došao još jedan nizozemski film, "Slijepa ljubav" koji nam je u tridesetak minuta pokušao dati odgovor kako slijepi ljudi vide ljubav kroz živote troje nizozemskih tinejdera: Florian, Merel i Ilse. Posljednji film veceri je bio talijanski film "Napuštajuci Kraljevu uvalu", dok se prije filma gledateljima obratila redateljica filma i gošca festivala Claudia Cipriani koja je time još više približila svoju osobnu, na trenutke vrlo ranjivu pricu ispricanu u njenom filmu.

Posljednja vecer Shpeena DOX-a ponudila je posjetiteljima dva odlicna filma. Prvi na rasporedu je bio hrvatski film "Moj zanat" o životu Arsenu Dedica. Iako je to biografski film, on nije snimljen staticno u formi intervjua. Dokumentarni film je kombinacija Dedicevih ispovijesti sa kadrovima kabaretskih nastupa. Doživljaj je dodatno pojacan zbog crno-bijele tehnike, a Dediceve šansone korištene u filmu, savršeno su se uklopile u romantican ambijent prostora kod špine dajuci gledateljima osjecaj kao da sam Dedic stoji ispred njih i pjeva.

 

Film "Virunga" je gledateljima ponudio predivne scene prirode i životinja iz Konga te prikaz realnosti tamošnjeg života. To je prica borbe rendžera Nacionalnog parka Virunga koji žele ocuvati prostor nacionalnog parka kao posljednjeg staništa planinskih gorila i naftaške kompanije SOCO koja je u nacionalnom parku našla priliku za eksploataciju nafte. "Virunga" je višestruko nagradivani film, a posjetiteljima je nakon gledanja filma bilo jasno i zašto.

U sklopu festivala prikazan je i kratak video jutarnje radionice "Re-use it!", na kojoj su djeca od kartonskih kutija i raznih drugih otpadnih materijala izradivala filmske rekvizite.