Pretraživanje

Završen 6. Festival vizualnoga kazališta

Ponedjeljak, 08. Kolovoza 2011. - 7:04

Šesto izdanje Festivala vizualnoga kazališta koje se održava u okrilju Projekta Labin Art Republika donijelo je u labinsku starogradsku jezgru, rabacku rivu i Bijelu cestu Mediteranskog kiparskog simpozija vrhunski  te iznimno atraktivan medunarodni program, cije produkcije dolaze iz Švicarske, Italije, Ujedinjenoga Kraljevstva, SAD-a, te Hrvatske.

U mnogocemu je ovo festivalsko izdanje drukcije od prethodnih – i programski i sadržajno, no ono što je ostala trajna vrijednost svakako jesu nova iskustva jedinstva avangarde 21. stoljeca selektirana od Nataše Stanic Mann.

Trodnevni festival zapoceo je u petak, 5. kolovoza 2011. godine predstavom "Cefas" Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo. Ova je predstava pokretom i zvukom tematizirala otpor pobunjenih daka iz 1912. godine u Zagrebu - neuspješni atentat na tadašnjeg bana Slavka Cuvaja. U nastavku prve veceri Kod Špine Plesni art laboratorij izveo je "Dnevnik jednog putovanja" autorica Senke Baruške i Gordane Svetopetric. One, tragajuci za univerzalnim duhovima plesa, propituju prirodu i krhkost percepcije.

U subotu od 19,00 sati na rabackoj rivi, predstavu "Urbanthropus" odigrala je švicarska skupina Da Motus, koja spaja elemente kazališta, plesa, cirkusa i performansa. Specificnost lokacije i iznenadne situacije sastavnice su izvedbe: glumci su  provocirali svakodnevnu rutinu publike, odnosno slucajnih prolaznika.

Istog dana, kod labinske starogradske špine, predstavla se pjevacica Filomena Campus i gitarist Giorgio Serci, priznati londonski glazbenici rodom sa Sardinije, s projektom "Duos".

Festival je završio sinocnjom izvedbom triptiha "Prisutnost", performansom troje umjetnika koji dijele iskustvo nedavnog rastanka s ocevima. Nataše Stanic Mann na Bijeloj cesti na Dubrovi a iste veceri kod crkvice Sv. Stjepana nastupio je Žak Valenta a potom u Gradskoj galeriji Denis Licul.