Pretraživanje

Zašticena Rudarska arhiva iz razdoblja 1930-1960. godina

Ponedjeljak, 27. Listopada 2014. - 9:05

U labinskoj Gradskoj knjižnici u subotu, 25. listopada na konferenciji za medije predstavljen je rezultat tromjesecnog rada prof. Tullia Vorana i arhivarke Narodnog muzeja Labin, prof. Olje Viškovic na  prvoj fazi projekta ocuvanja i sredivanja rudarskog arhiva.

Uz prof. Tullia Vorana, na konferenciji za medije  govorili su nositelji projekta: Gugliermo Cevolin, predsjednik udruge Historia i voditelj arhivskih projekta Jadranske koordinacije u Hrvatskoj i Angelo Rigo u ime izvršitelja, tvrtke Disma iz Treviza.

Suradnju  sa Udrugom Historia inicirala je Zajednica Talijana Labin, a potom i sa tvrtkom Disma, specijaliziranom za poslove zaštite arhivske grade, koji su radili na slicnim projektima u Zadru i Šibeniku. Naime, talijanski partneri zainteresirani su za projekte zaštite dokumenata zajednicke povijesti, kao i za povezivanje muzeja, arhiva i biblioteka na tragu europskog zajedništva na

Sredivanje zapuštene arhivske grade iz razdoblja od 1930-1960. godine obavljeno je uz nadzor Državnog arhiva iz Pazina, gdje se i nalazi najveci dio dokumenata bivšeg rudnika. Ovaj dio arhive nalazio se u Samackom hotelu, a trenutno je u prostorijama RIŠ-a, te predstoji iznalaženje adekvatnog prostora za njegovo trajno pohranjivanje, te digitalizacija dokumentacije, kao trajni oblik zaštite.

Zatecena arhiva razvrstana je prema vrsti dokumenata. Odvojeni su osobni dosjei, skede, radne knjižice, razlicite molbe, racunovodstvena dokumentacija, te grada vezana uz nesrece na radu. 

Dokumentacija je pohranjena je u 1330 arhivskih kutija i još 100-tinjak obicnih kutija. Vrijednost radova je neprocjenjiva jer je rijec o rudarskoj arhivi, ali za te je poslove utrošeno oko 40 tisuca kuna.