Pretraživanje

Zapoceo Europski tjedan mladih

Utorak, 28. Svibnja 2013. - 7:18

Šesto izdanje Europskog tjedna mladih obilježava se diljem Europe u tjednu izmedu 26. svibnja i 2. lipnja 2013. Europski tjedan mladih 2013. sastoji se od citavog niza dogadaja i aktivnosti koje ce se organizirati u svih 33 zemalja koje sudjeluju u programu EU Mladi na djelu cija je koordinacija i organizacija dogadaja povjerena Nacionalnim agencijama za program Mladi na djelu.

Glavne teme kojima se bavi ovogodišnji Europski tjedan mladih su: 25. godišnjica uspješne provedbe europskih programa za mlade; aktivno gradanstvo (u kontekstu Europske godine gradana); aktivno sudjelovanje mladih u društvu te u izborima za Europski parlament koji ce se održati 2014. godine. U velikom broju hrvatskih gradova bit ce organizirani razni dogadaji s ciljem informiranja mladih o njihovim pravima kao europskim gradanima, a pogotovo o mogucnostima financiranja kroz razne europske programe kojih je i Hrvatska dio.

Udruga za mlade Alfa Albona organizira razlicite aktivnosti povodom Europskog tjedna mladih. Tako je jucer 27. svibnja na Zelenicama (kod pošte) postavljen EU Info punkt na kojem mladi mogu pronaci sve informacije vezane uz Europske programe za mlade i mogucnostima koje im se pružaju, a koji ce biti otvoren svaki dan do srijede, 29. svibnja u periodu od 10,00 do 13,00 sati. Jucer su u caffe baru Design EVS volonteri udruge,  David Nacher i Dagmara Jablonska održali dva zabavno-edukativna kviza „Koliko znam o EU?“ i „Mladi u EU“ kroz neformalno druženje.

Veceras s pocetkom u 17,00 sati clanovi Udruge za mlade Alfa Albona u Centru za mlade Pula (Udruga ZUM) predstaviti ce program Europske volonterske službe. Srijeda se pak nastavlja dolaskom Udruge ZUM u Labin, koja ce u 19,00 sati u prostorijama Udruge za mlade Alfa Albona (Kalic 2) predstaviti regionalni casopis „3ska!!!“ i održati novinarsku radionicu. U cetvrtak, 30. svibnja na frekvencijama Radio Labina u 13,30 sati, emisija za mlade Info centar biti ce posvecena Europskom tjednu mladih, a u 18,00 sati u prostorijama Udruge za mlade Alfa Albona (Kalic 2) održati ce se izložba  sa medunarodne razmjene mladih “Dream, dance, design” izmedu Latvije i Hrvatske koja se održala od 20.-27.04. u Labinu. Na izložbi ce svi posjetitelji imati prilike vidjeti kostime s predstave “Mjesto pod suncem” koja je nastala u sklopu projekta te projekciju fotografija nastalih za vrijeme razmjene.

U petak, 31. svibnja 2013. u suradnji sa Savjetom mladih Grada Labina održat ce se predstavljanje Erasmus programa – programa koji mladima omogucuje sudjelovanje u europskim obrazovnim projektima, te skupnoj i individualnoj mobilnosti u Maloj vijecnici Grada Labina s pocetkom u 18,00 sati.


Prilozi