Pretraživanje

Zapocele pripreme za Europski tjedan mobilnosti

Utorak, 30. Kolovoza 2011. - 14:26

Grad Labin i ove se godine po treci put prikljucuje velikoj europskoj obitelji od 1.050 gradova sa više od 165 milijuna gradana koji ce obilježiti Europski tjedan mobilnosti. Središnja tema ovogodišnjeg desetog jubilarnog Europskog tjedna mobilnosti, koji se vec tradicionalno održava od 16. do 22. rujna, je „Alternativna mobilnost“ (Alternative Mobility). Tema nije odabrana nimalo slucajno. Naprotiv, uzimajuci u obzir cinjenicu da je prometni sektor najveci pojedinacni potrošac energije u Europi koji u velikoj mjeri ovisi o nafti cije su zalihe ogranicene a cijene u stalnom porastu, sasvim je razumljiva odluka da se upravo promet i energija stave u središte zanimanja ovogodišnje manifestacije. Trenutno prevladavajuci urbani trendovi putovanja koji se još uvijek temelje na širokoj uporabi osobnih automobila nimalo ne olakšavaju neminovnu preobrazbu našeg društva u zajednicu koja se prema prirodnim resursima odnosi racionalno i koristi energiju na ucinkovit nacin.

Sustavnim radom na poboljšanju prometa na lokalnim razinama, europski gradovi mogu znatno doprinijeti uspostavi energetske ravnoteže i ucinkovitosti prometnog sustava s obzirom na okoliš, uz istovremeno povecanje kvalitete života u urbanim sredinama, cineci život zdravijim i zabavnijim.

Odabirom teme „Alternativna mobilnost“ pozvani smo kao sudionici Europskog tjedna kretanja promicati sve oblike održivog prijevoza, bilo da se radi o uporabi javnog prijevoza ili bicikla bilo pješacenja. Isticanjem pozitivnih ucinka alternativne mobilnosti na kakvocu zraka, smanjenje buke, poboljšanje zdravlja ili ublažavanje klimatskih promjena možemo doprinijeti promjeni svakodnevnih obrazaca ponašanja gradana i vec danas znacajno smanjiti emisije staklenickih plinova.

U Gradu Labinu održan je prvi radni sastanak na tu temu kojem su uz Eni Modrušan i Zorana Rajkovica, zamjenike gradonacelnika Grada Labina prisustvovali partneri u projektu koji ce dostaviti prijedloge aktivnosti.

 

Europski tjedan mobilnosti održava se od 2002. uz podršku Opce uprava za okoliš Europske Komisije, a nadovezuje se na vec ranije utemeljen Medunarodni dan bez automobila. U mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj nastojat ce se zadržati i neke druge akcije koje usmjerene prema istim ciljevima, kao npr. Dan bez auta (Car-Free Day), te inicirati nove koje bi probudile gradansku svijest o zagadenju zraka i mogucim katastrofalnim posljedicama.

Cilj Europskog tjedna mobilnosti je poticanje javne svijesti o potrebi akcije protiv zagadenja u urbanim sredinama, promocija prava na zdravi život, te edukacija gradana s ciljem poboljšanja kvalitete života u našem gradu.

Detaljnije o projektu možete saznati ovdje.