Pretraživanje

Zamjenica gradonačelnika sudjelovala na Okruglom stolu o ulozi gradova u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti

Srijeda, 04. Prosinca 2019. - 0:00

Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada danas je sudjelovala na Okruglom stolu na temu „Uloga lokalne samouprave u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti“ u Rijeci. Predstavila je primjer dobre prakse suradnje Grada Labina s organizacijama civilnog društva, djelovanju povjerenstva za ravnopravnost spolova te provođenju programa Građanskog odgoja i djelovanju Gradskog vijeća mladih u cilju suzbijanja diskriminacije i promicanja jednakosti u svakodnevnom radu.

Uloga lokalne samouprave u suzbijanju diskriminacije te promicanju jednakosti i tolerancije, kao i uređivanju svakodnevnog života građana je velika. Odluke koje se donose na lokalnoj razini neposredno oblikuju svakodnevni život svakog građanina, a time su ujedno i slika društva u kojem živimo. Gradovi i općine doprinose ostvarivanju prava te korištenju osnovnih usluga kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna skrb, komunalne usluge i druge usluge koje moraju biti dostupne svakom građaninu i građanki bez obzira na dob, zdravstveno stanje, etničko podrijetlo ili drugu osobinu ili pripadnost.

Okruglom stolu su prisustvovali zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter, predstavnici Pravnog fakulteta iz Rijeke i Zagreba, predstavnici gradova Rijeka, Labin i Kutina, Istarske županije te Kuće ljudskih prava, ureda SOS Rijeka i ureda Rijeka Europska prijestolnica kulture.

thumbnail.jpg (110 KB)