Pretraživanje

Zamisli Špinu u ritmu bubnjeva i plesa...

Petak, 17. Srpnja 2015. - 11:51

Da se ustaljeni ljetni kulturni i umjetnicki program može «razbiti» nesvakidašnjim dogadajem, sinoc je i više nego dokazao nastup senegalske etno skupine «Baye Goor Fall» u sklopu 13. Labin Art Republike. Gledalište kod Špine bilo je popunjeno do posljednjeg mjesta vec petnaestak minuta prije pocetka showa gostiju iz Senegala, što je bio prvi pokazatelj da nas tu vecer ceka nešto vrijedno odvajanja vremena i pažnje.

Na samom pocetku nastupa, Labinjani su možda i prvi put uživo mogli cuti kako zvuci «kora», složeni žicani instrument iz zapadne Afrike, poznat i kao «Manding harfa», koju je Chef, voda sastava Baye Goor Fall, maestralno svirao uz melodiozno pjevanje tradicijskih senegalskih napjeva.

Pravi je spektakl, medutim, poceo tek kada su zajedno zasvirali bubnjevi «dumdum», «sabar» i nezoabilazne «djembe», kotrljajuci u fantasticnom skladu složene, brze i hipnoticke ritmove, svakim udarcem podižuci atmosferu, koja je u konacnici uzavrela izlaskom dvojice energicnih plesaca u tradicionalnim obrednim kostimima na pozornicu.

Intenzitet, kako kod predanih izvodaca tako i kod zadovoljne publike, nije opadao niti u jednom trenutku više od sat i pol vremena dugog nastupa. Pred kraj, na pozornici su se rasplesanim Afrikancima prikljucili i lokalni klinci, koji su imali priliku nauciti nekoliko koraka obrednih plesova, a nakratko su plesaci pozvali iz publike i nekoliko djevojaka da ih «prate» u koreografiji ali i povremenim ratnickim poklicima.

Konacno, možemo zakljuciti kako su ovakvi nesvakidašnji nastupi pravo i poželjno osvježenje ovogodišnjeg natprosjecno, gotovo ekstremno toplog ljeta. Hvala, odnosno «on jaaraama» Senegal!