Pretraživanje

Zajednicki koncerti labinske glazbene škole Matka Brajše Rašana i partnerskih škola iz Praga i Banske Bistrice

Petak, 08. Lipnja 2012. - 11:43

Dani 4. i 5. lipnja 2012. godine bili su obilježeni s dva izuzetna koncerta. Naime, Osnovna glazbena škola Matka Brajše Rašana bila je organizator koncerata s partnerskim školama iz Praga i Banske Bistrice u sklopu projekta Comenius za multilateralna školska partnerstva. Nakon Božicnog koncerta u Pragu, ovo je sada bila druga mobilnost u kojoj su tri partnerske škole sa svojim ucenicima (njih ukupno preko 150), nastupili na dva zajednicka koncerta u Labinu.

Prvi od koncerata održan je u ponedjeljak, 4. lipnja u Crkvi Rodenja Marijina u Labinu. U prepunoj crkvi culi su se zvuci gudackog orkestra, razlicitih komornih sastava te glasovi djevojackog pjevackog zbora. Svaka škola predstavila se s po dvadesetak minuta programa, a mladi izvodaci nagradivani su burnim aplauzima. Školu domacina prve veceri predstavili su komorni sastavi, a svojom odlicnom izvedbom koncert je otvorio trio u sastavu - Adriana Miletic, Roberto Diminic i Toni Kranjac. Slijedio je sekstet gitara, kvintet klarineta te harmonikaški komorni sastav.  Djevojacki pjevacki zbor ZUŠ Jana Cikkera iz Banske Bistrice pod vodstvom dirigenta Martina Kašše izveo je De profundis clamavi, Kyrie, Benedictus and Hosanna, Salve Regina - Hail Holy Queen, Con Te Partiro i O Happy Day te kao dodatak programu, popularnu Siyahambu. Koncert je završio izvedbom komornog gudackog orkestra Hostivar iz Praga koji su pod ravnanjem dirigenta Romana Jankua izveli Simple Symphony (Sentimental Saraband, Joyful Finale) Benjamina Brittaina te 5. Simfoniju u B-duru (Allegro vivace) Franza Schuberta. Svojim prekrasnim tonom i nježnim melodijama, ovaj je gudacki sastav predstavljao pravo osvježenje u labinskoj Župnoj crkvi. Publika nije krila svoje oduševljenje jednoipolsatnim koncertom.

DSC_7390

Drugi koncert održan je u utorak, 5. lipnja 2012. u dvorani Kina Labin. Za razliku od prethodnog, ovaj je koncert imao slobodniji i veseliji karakter. Zapoceo je s najmladima iz labinske Glazbene igraonice koji su gostima za iznenadenje izveo slovacku djecju brojalicu: Tanzuj, tanzuj vitrurce. Slijedio je uvodni govor voditeljice Glazbene škole Melite Lasek, a potom i ravnateljice Puckog otvorenog ucilišta Labin, Daniele Mohorovic, u cijem sastavu djeluje Škola. Prisutnima se obratio i labinski gradonacelnik Tulio Demetlika, naglasivši važnost ovakve medunarodne suradnje, te ravnateljica Zakladne umelecke škole Jana Cikkera, gde Eve Benackove i ravnatelja Zakladne umelecke škole Praha 10-Hostivar, gdina Jiri Stárek.

U plesnom programu sudjelovale su mlade djevojke iz Umjetnicke škole iz Slovacke ukoje su svojom veselom i spontanom izvedbom pridobile publiku, te ceški djecji pjevacki zbor koji je izveo Suitu za soliste, djecji zbor, klavir i blok-flautu, a koncert je završio izvedbom Orkestra OGŠ Matka Brajše Rašana pod ravnanjem dirigenta Tomislava Novaka.      

                   

DSC_7589                                                                                

Vrhunac veceri bila je zadnja, završna tocka gdje su Djevojacki pjevacki zbor Dolce Canto ZUŠ Jana Cikkera iz Banske Bistrice, Djecji pjevacki zbor ZUŠ Hostivar iz Praga, Djecji pjevacki zbor OGŠ Matka Brajše Rašana iz Labina zajedno s roditeljima ucenika, Djecji zbor Minicantanti Labin i Klapa Labin, pod dirigentskim vodstvom Nikole Lovrinica, udruženim snagama izveli istarsku himnu "Krasna zemljo, Istro mila". Buduci da istarska himna u ovoj godini slavi svoju 100.-tu obljetnicu, a kako labinska glazbena škola nosi ime njenog autora, skladatelja Matka Brajše Rašana, ovo je bila izuzetna prilika za obilježavanje ovako znacajne obljetnice. Kino dvoranom Labin odzvanjali su združeni glasovi ogromnog pjevackog zbora, stopljeni u slavljenicku pjesmu. Radosnim izvodacima pridružio se i gradonacelnik Grada Labina, gospodin Tulio Demetlika.