Pretraživanje

Zahvala Grada Labina znak je poštovanja i zahvalnosti svakog Labinjana prema ovim ljudima!

Petak, 24. Srpnja 2020. - 0:00

Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina povodom obilježavanja Dana grada dodijelit će se Zahvala Grada Labina  za 2020. volonterskim timovima gradskog društva Crvenog križa Labin. Naime, na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća donijeta je Odluka o dodjeli zahvale Grada volonterima Crvenog križa za aktivnosti tijekom mjera sprječavanja širenja zaraze virusom Covid -19.

„Volonterski timovi Crvenog križa u ovim su teškim, i za sve nas novim okolnostima pokazali prije svega veliko srce, ali i neizmjernu pomoć našim sugrađanima u onim svakodnevnim aktivnostima koje su im bile potrebne. Važno je za istaknuti da su svoju pomoć pružili oko dostave potrepština i lijekova, ali pružali su i ono, što je bilo jednako potrebno, a to je psihosocijalna podrška, riječi utjehe i ohrabrenja. Njihove su posjete na kućne adrese dočekivane s ogromnim veseljem, a svojim su pristupom mnogima značajno olakšali trenutke samoće. Još jednom, želim čestitati i zahvaliti u svoje ime i ime svih građana Labina na svemu učinjenom u vrijeme epidemije, ali i dugogodišnjem predanom radu i zalaganju Crvenog križa Labin. Zahvala Grada Labina simboličan je znak poštovanja i zahvalnosti svih nas prema volonterima Crvenog križa!“ – naglasio je gradonačelnik Glavičić

Iz Crvenog križa objašnjavaju  kako su približavanjem prijetnje ulaska virusa Covid-19 u Istru i aktiviranjem Stožera civilne zaštite Grada Labina i okolnih općina,  uz logističke, prihvatili se i zadatka kreiranja aktivnosti kojima će se pridonijeti zaštiti zdravlja stanovništva Grada Labina i Labinštine, posebice najosjetljivijih kategorija, kao i aktivnosti kojima će se građanima pružiti podrška i ohrabrenje kako bi se lakše nosili s neizvjesnošću.

Već u prvom tjednu, raspoloživim volonterima iz vlastitih redova pridružili su i nove volontere, naše sugrađane koji su iskazali želju i volju pomoći u jednom od dva stvorena tima: Tim za psihosocijalnu podršku (Tim PSP) i Tim za dostavu i logistiku (Tim LOG). Svi volonteri prošli su pripremu za svoja volonterska mjesta, upoznati su s procedurama zaštite i samozaštite, i s njima su sklopljeni ugovori o volontiranju. Znatan broj osoba koje su željeli volontirati nisu stigli aktivirati.

Tim PSP okupio je 16 volonterki, čiji je primarni zadatak bio javljanje na novootvorenu telefonsku liniju te primanje narudžbi za hranu, lijekove i ostale potrepštine, pružanje psihosocijalne podrške te informiranje. Linija je bila namijenjena osobama u dobi 60+, onima u samoizolaciji te kroničnim bolesnicima ili članovima njihovih obitelji kojima nema tko pomoći.

Linija je puštena u rad 17. ožujka , dežuralo se 8 sati dnevno 7 dana u tjednu i rad je bio organiziran od kuće. Tijekom čitavog razdoblja, do zatvaranja linije 15. svibnja, primljeno je 212 poziva, od kojih 69% osoba treće životne dobi. Tim PSP uložio je 451 volonterski sat.

Tim LOG okupio je u prvom valu 23 volontera, čiji je primarni zadatak bio sudjelovanje u logističkim aktivnostima (postavljanje šatora i ležajeva), prijem humanitarne pomoći te dostava hrane, lijekova i ostalih potrepština osobama koje su se javile Timu PSP, kao i korisnicima Humanitarno-socijalnog programa GDCK Labin i srodnih humanitarnih udruga na našem području.

Tim LOG razdvojen je u dva tima kako bi se smanjila mogućnost zaraze, te je do 15. svibnja distribuirao hranu, lijekove i ostale potrepštine za 217 korisnika. Korisnicima Humanitarno-socijalnog programa podijeljeno je više od 2,3 t hrane i higijenskih potrepština kroz 213 dostava, 7 dostava bilo je za osobe u samoizolaciji i 55 osobama starije životne dobi. Jedna od ljepših i od strane javnosti srdačno pozdravljenih aktivnosti bila je podjela slatkiša učenicima Centra Liče Faraguna i korisnika Centra za inkluziju i podršku u zajednici, na kućnom pragu i uz pratnju gitare i harmonike. Isto je na društvenoj mreži prenijela i Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Ukupni doprinos ovog tima društvu je 445 volonterskih sati.

Tim PSP činili su: Monica Antonelli, Ksenija Belušić, Milena Blažina, Franka Diminić, Katja Fable, Katja Faraguna, Sanja Faraguna, Dijana Franković, Karla Golja Milevoj, Nataša Golja, Irene Mikuljan, Milda Mišon, Nina Muždeka, Davorka Prusić, Hana Šiljan Bembić i Nevenka Težak-Miljuš.

Tim LOG činili su: Dean Batelić, Kristian Bembić, Marko Blažina, Eler Dobrić, Denis Fable, Alen Golja, Anja Hrvatin, Roberta Juričić Bembić, Mauro Licul, Predrag Ljuna, Martina Miletić, Ivana Miljuš, Klaudio Miljuš, Srđan Pajić, Elvis Rajković, Franjo Stojak, Kristian Stojić, Ana Šverko, Davor Šverko, Alen Vozila, Daniel Zahtila, Lari Zahtila i Piero Zahtila.

U pojedinim aktivnostima Timu LOG priključili su se i Aldo Miletić, Mauro Peteani, te članice Kluba mladih GDCK Labin Andrea Latifović i Mirea Franković.