Pretraživanje

Više od 300 biciklista na proljetnom izdanju rekreativne biciklističke vožnje „Terra Albona“

Utorak, 25. Travnja 2017. - 0:00

U nedjelju je održano proljetno izdanje rekreativne biciklističke vožnje „Terra Albona“ u kojoj je sudjelovalo 318 biciklista s područja Labina, Pazina, Rovinja, Poreča, Pule, Rijeke, Cerovlja, Gračišća i ostalih gradova i općina Istarske i Primorsko goranske županije. Biciklijada je bila rekreativnog tipa, a dužina rute iznosila je 29,9 kilometara. Sudionici su bili godišta od 2 do 75 godina. Ruta je obuhvaćala obiteljska poljoprivredna gospodarstva na području Svete Nedelje i Kršana, a krenula je iz jedinstvenog zdanja Parka skulptura Dubrova u kojem djeluje Mediteranski kiparski simpozij, međunarodna likovna manifestacija, likovni pothvat vrhunskih kipara s velikom reputacijom u Hrvatskoj i izvan nje.

Sudionici biciklijade su na zaustavnim punktovima (Agroturizam Cerovac i restoran Stare staze) degustirali autohtone lokalne proizvode i istarske specijalitete kao što su pršut, sir, skuta, sok od bilja, sezonsko voće, domaća tjestenina s umakom. Jedna od stanica bio je i Festival samoniklog bilja gdje su posjetitelji imali prilike upoznati svijet samoniklog i ljekovitog bilja. Osim lokalnih specijaliteta, sudionici su u Vinariji Romeo degustirali vina istarskih autohtonih sorti: Malvazija,Teran te sorte vina Chardonnay, Muškat, Merlot i Cabernet Sauvignon.

Uvjerili smo se da je biciklizam najbolji način da upoznate raznolikost krajolika i oživite sva svoja čula vozeći se seoskim cestama, stazama i putovima koji nisu u programima uobičajenih turističkih obilazaka i posjetite zanimljiva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su pokretači razvoja ruralnih sredina.

Organizatori manifestacije bili su Grad Labin, LAG Istočna Istra i Brdsko biciklistički klub Istra bike zajedno sa turističkim zajednicama Labina i Kršana, općinama Kršan i Sveta Nedjelja te uz potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije. Potporu manifestaciji dala je i tvrtka Valamar Riviera, a medijski pokrovitelj manifestacije bio je Radio Labin.