Pretraživanje

Veliki interes za prezentaciju Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

Utorak, 04. Studenog 2014. - 13:49

Jucer je u organizaciji LAG-a „Istocna Istra“ održana prezentacija Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. Voditeljica edukacije bila je konzultantica Ariana Vela iz tvrtke EU Projekti.

Na edukaciji su obradene slijedece teme: osnovno o Programu ruralnog razvoja 2014. – 2020., Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, predstavljanje Mjera 4, 6 i 7, najave natjecaja iz Program ruralnog razvoja. Raspisivanje natjecaja za iz Mjere 4 - Ulaganje u fizicku imovinu i Mjere 7 - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim podrucjima ocekuje se u prosincu ove godine, a iz Mjere 6. Razvoj poljoprivrednih gospodarstva i poslovanja u prvom kvartalu slijedece godine.

IPARD je nosio brojna ogranicenja kao što su ogranicenja u kapacitetima ulaganja, niski iznosi potpora te rigorozna pravila u samoj provedbi. Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. pruža znatno više mogucnosti za ulaganja u razvoj ruralnih podrucja i donosi niz novosti i pogodnosti za buduce prijavitelje projekata i korisnike EU sredstava. Nova, fleksibilnija pravila i procedure omogucavaju prijaviteljima projekata da s ulaganjem pocnu odmah nakon prijave projekta (pritom prijavitelj mora biti svjestan rizika moguceg izostanka uspjeha na natjecaju), što kod IPARD-a nije bilo moguce.

Za razliku od IPARD programa gdje su se kontrole na terenu provodile prije ugovaranja, prije placanja i ex post u roku od pet godina nakon konacne isplate, novi program predvida kontrolu samo prije isplate sredstava, što dovodi do ubrzavanja prijave i isplate sredstava. Moguce su isplate i avansa po projektu i do 50 %, kao i da korisnici sredstava više nece morati biti u sustavu PDV-a, a još jedna od mogucnosti jest financiranje kroz financijski leasing, što do sad nije bilo dozvoljeno, kao i niz drugih mogucnosti.

Edukacija je sufinancirana iz EU pretpristupnog programa IPARD kroz mjeru LEADER.