Pretraživanje

Uvodi se zavicajna nastava u osnovne škole

Četvrtak, 16. Srpnja 2015. - 10:53

Miranda Damijanic Roce i Igor Jovanovic, clanovi radne skupine za implementaciju zavicajne nastave u osnovnim školama predstavili su ravnateljima istarskih osnovnih škola i predstavnicima gradova, kao osnivacima, projekt "Institucionalizacija zavicajne nastave u osnovnim školama Istarske županije".

 

Na projektu rade struicnjaci koji, osim znanja i volje, ulažu i puno energije i ljubavi, istaknuo je istarski župan Valter Flego koji je prisustvovao predstavljanju.

Institucijalizacijom zavicajne nastave, djeca ce moci saznati više o sredini u kojoj žive i o Istri kao svom zavicaju. U ovoj prvoj godinu, eksperimentalnog karaktera,biti ce ukljuceno nekoliko škola a po završetku nastave analazirati ce se rezultati, iz kojih ce se isprofilirati što je djeci manje a što više zanimljivo.

 "Djeci se ne želi nametati nikakvo novo opterecenje, ali ipak im se kroz projektnu nastavu omogucava stjecanje znanja o zavicaju", kazao je procelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica. Predavaci ce biti zaposlenici škola, a fond sati bit ce uklopljen u sadašnji fond kroz pojedine predmete kao što su priroda i društvo, hrvatski jezik ili povijest.


Zavicajna nastava je vec uvedena u vrticima, u kojima je dobro prihvacena, te je uvodenje nastave u škole iduci korak.

Županija ce financijski i operativno godinu dana pratiti projekt, a nakon toga ce se evaluirati rezultati. Uz to Županija ce školama ponuditi i strucnu pomoc, a za provodenje projekta u ovogodišnjem županijskom proracunu osigurano je 260 tisuca kuna.

Fotografija: 5portal