Pretraživanje

Unatoc nezadovoljstvu predstavnika lokalne samouprave Strucno povjerenstvo odlucilo: Plomin 3 ide u realizaciju

Četvrtak, 21. Lipnja 2012. - 16:41

Savjetodavno strucno povjerenstvo za ocjenu Studije utjecaja na okoliš Plomina 3 danas je vecinom glasova clanova donijelo odluku o pozitivnom mišljenju o studiji. Na taj nacin uklonjena je i posljednja velika prepreka realizaciji tog velikog energetskog projekta Hrvatske elektroprivrede (HEP), vrijednog 800 milijuna eura, prenosimo Vecernji list.

Prvi natjecaj trebao bi biti raspisan za gradnju novih zatvorenih spremnika za ugljen, ukupne vrijednosti 30-tak milijuna eura. Ukupno, prije nego što uopce pocne gradnja samog novog bloka elektrane, HEP ce u gradnju popratnih objekata i infrastrukture uložiti oko 100 milijuna eura. Te investicije vršit ce se usporedno s najavljenim medunarodnim natjecajem za odabir investicijskog partnera, a trebale bi biti znacajan impuls u željenom oporavku domaceg gospodarstva. Ipak, posljednja sjednica Povjerenstva trajala je duže od 2 i pol sata, uz na trenutke, vrlo burnu raspravu.

Svoje nezadovoljstvo Studijom najglasnije su iskazivali predstavnici lokalne samouprave, upozoravajuci kako projekt nije uskladen s lokalnim i županijskim prostornim planovima, ali ni nacionalnom strategijom prostornog uredenja. Temeljem tih planova bila je zabranjena gradnja nove elektrane u Plominu ako bi se u njoj kao energent koristio ugljen, a ni njezina snaga ne bi smjela biti veca od 120 megavata - kolika je snaga Plomina 1 koji se gasi. Ipak, iako je predstavljen kao zamjena za ostarjeli Plomin 1, Plomin 3 projektiran je kao termoelektrana na ugljen snage 500 megavata - dakle cetiri puta jace od one koju mijenja. Lokalna zajednica tome se protivila, ali kljucni preduvjet za prihvacanje Studije dalo je Ministarstvo prostornog uredenja i graditeljstva tumacenjem kako nije rijec o gradnji zamjenske elektrane nego o zamjeni ‘bloka’ složene gradevine - elektrane.

Ta definicija temelji se na argumentu kako novi blok nece moci raditi bez korištenja dijela infrastrukture postojeceg bloka, a zahvaljujuci njoj postignuta je formalna sukladnost s prostornim planovima. Tim epilogom bili su narocito nezadovoljni predstavnici Zelene akcije, ciji je predstavnik Toni Vidan najavio pokretanje upravnog spora protiv takvog rješenja. Konacno rješenje o prihvacanju Studije utjecaja na okoliš Ministarstvo zaštite okoliša i prirode trebalo bi izdati kroz nekoliko tjedana, nakon što primi i suglasnost Republike Slovenije, koje je dužno pribaviti temeljem europskih direktiva. Predstavnik HEP-a na sastanku Povjerenstva, clan Uprave za razvoj Rodoljub Lalic najavio je kako ce HEP ubrzano nastaviti s razvojem projekta, al i striktno ispoštovati sve ekološke obveze koje su mu odredene u Studiji utjecaja na okoliš. 

Tužba Zelene akcije

Jedino što još stoji na putu realizaciji Plomina 3 je najavljena tužba Zelene akcije. Kako je najavio predstavnik te udruge Toni Vidan tužba bi uskoro trebala biti podnesena Upravnom sudu.

- Opasan je presedan da se pravnim manipulacijama i tumacenjima izbjegavaju odredbe lokalnih i državnih prostornih planova. Procedura je pretvorena u farsu i to ne smije proci - kaže Vidan.