Pretraživanje

Umjetnici Labina i Manzana izlažu u Narodnom muzeju

Petak, 19. Kolovoza 2011. - 11:52

Nakon Svecane sjednice Gradskog vijeca Grada Labina, u Narodnom muzeju otvorena je izložba likovnih radova umjetnika Labina i Manzana pod nazivom “OSMOSI PITTORICA”. Izložbu su otvorili gradonacelnik Tulio Demetlika i Tullio Vorano, pov. umjetnosti.  

Slikarska osmoza zamišljena je kao svojevrsno strujanje manzaneške i labinske grupacije umjetnika. Tako su na izložbi u Manzanu u lipnju ove godine bili suceljeni po osam umjetnika iz pojedine sredine, svaki zastupljen s po tri rada. U Labinu labinski su umjetnici jednako zastupljeni, a iz Manzana izlažu dvoje autora, Katia Gori i Stefano Passoni, s po deset radova svaki.

 

Katia Gori mlada je umjetnica koja se doselila u Manzano. Za nju likovni kriticar Licio Damiani je rekao da bi se njezine radove moglo karakterizirati kao «post moderni simbolizam». Katia je diplomirala na akademiji likovnih umjetnosti, a specijalizirala je kompjutorsku grafiku u Manhattanu. Njezinim slikama dominiraju bijeli tonaliteti koji, premda sugeriraju cistocu, ipak cuvaju u sebi svu dramatiku, naboj i neposrednost poezije. U svakoj slici govori snaga, snaga poteza, neka vrsta gnjeva kojem pridodaje svoju želju za komunikacijom, težnju za izrazom najprikrivenije i najintimnije naravi.

Stefano Passoni, roden 1972. godine poceo je slikati kao samouk u svojoj 23. godini života. Zadivljen raznovrsnošcu interpretacije koju pruža priroda pohadao je tecajeve slikarstva na otvorenom prostoru Slobodne akademije Cedada profesora Roberta Dolso i studij ljudskog lika profesora Sergia Favotto. Passoni je vezan uz klasicnu figuru i tradiciju. Vrlo brzo svladao je tehnicka sredstva koja mu omogucavaju da se iskuša u raznim tematikama. Istražuje u svakodnevici, oslikava predmete iz svakodnevice i daje im time novi život. Izloženi radovi govore o njegovom neprestanom traženju vlastita stila, a u meduvremenu nastaju djela cesto eklekticke naravi.

Labinsku grupu umjetnika sacinjavaju, uz jedan izuzetak labinski umjetnici prve generacije, oni koji su osnovali skupinu poznatu pod nazivom «Labinski atelijeri» i koja ima izuzetne zasluge za stvaranje likovnog i opce kulturnog života u Labinu. To su: Mate Cvrljak, Josip Diminic, Jasna Maretic Diminic, Eugen Kokot, Karlo Paliska, Vera Kos Paliska, Renato Percan. Nedostaju Quintino Bassani, kojemu je prije dvije godine organizirana samostalna izložba akvarela i Emil Bobanovic Colic, koji trenutno u Gradskoj galeriji ima samostalnu izložbu. Ovoj skupini pridodat je Orlando Mohorovic, slikar druge generacije Labinskih atelijera.