Pretraživanje

Udruga Alfa Albona dobitnik vrijedne nagrade Zagrebacke banke za projekt zgrade društvenog poduzetništva

Petak, 28. Ožujka 2014. - 9:13

Završio je natjecaj Moja zajednica za potporu projektima vezanim uz društveno poduzetništvo kako bi se ojacali kapaciteti ovih poduzeca i udruga. Natjecaj je u svibnju 2013. raspisala Zagrebacka banka u suradnji sa Zakladom UniCredit i medunarodnom organizacijom NESsT, a realizirao se uz potporu Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

 

Nakon što je strucna komisija odabrala 10 finalista, oni su prošli radionice na teme“Poduzetnicka spremnost i procjena poduzetnicke ideje”, “Istraživanje tržišta, marketing i poslovanje“ te “Financije, analize rizika, društvenog utjecaja i izrada poslovnog plana”.

 

Završna prezentacija finalista pred strucnom komisijom održana je sredinom ožujka 2014. nakon cega su odabrani projekti koji su najviše zadovoljili kriterije opravdanosti, tržišnog potencijala i održivosti. Svih pet pobjednika dobit ce financijsku potporu u iznosu od po 7.500 EUR.

 

Društveno poduzetništvo predstavlja gospodarske aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje koristi za cijelu zajednicu. Društvena poduzeca su organizacije koje proizvode dobra ili usluge za tržište, radi ostvarivanja neke društvene svrhe.

 

Ovogodišnji dobitnici donacija i opis projekta:


 1. Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR Hrvatske), Koprivnica – projekt: Teretnim biciklom do održive zajednice
  Glavni cilj ovog projekta je u 2014. godini uspostaviti besplatan sustav za skupljanje otpadnog papira teretnim biciklima od vrata do vrata u prigradskim naseljima i okolnim mjestima Koprivnice. Namjera je teretnim biciklima skupiti 360 tona otpadnog papira (što je 6.120 stabala), sprijeciti emisije 87 tona staklenickih plinova (CO2), stvoriti dva nova radna mjesta za dugotrajno nezaposlene i marginalizirane društvene skupine te omoguciti besplatnu uslugu skupljanja otpadnog papira teretnim biciklima 10.000 kucanstava u Koprivnici i okolici.


 2. Udruga za mlade Alfa Albona, Labin – projekt: Zgrada društvenog poduzetništva
  Projekt “Zgrada društvenog poduzetništva” jest prenamjena bivšeg ucenickog doma u hostel za mlade s dodatnim sadržajima. Plan prenamjene obuhvaca osnivanje hostela za mlade s 56 ležajeva rasporedenih u 2-krevetne i 4-krevetne sobe, s ukljucenim posluživanjem dorucka i dodatnim sadržajima namijenjenim mladim i aktivnim gostima, te polivalentne dvorane sa 100 sjedecih mjesta za organizaciju edukacija, konferencija i seminara.

 3. Autonomni centar - ACT, Cakovec – projekt: Domace jelo – restoran & catering & trgovina
  Udruga Autonomni centar - ACT vec nekoliko godina intenzivno razvija lokalna društvena poduzeca a njezin rad nadopunit ce socijalna poljoprivredna zadruga Domaci vrt te prijavljeni društvenopoduzetnicki pothvat - restoran/catering/trgovina s lokalnom/organskom hranom. Za potrebe ovog projekta koristit ce se lokalne organski/biodinamicki proizvedene namirnice i materijali bez štetnog utjecaja na prirodu te ce se kroz projekt ukljuciti marginalizirane skupina (narocito osobe s invaliditetom) na tržište rada kroz edukacijsko-rehabilitacijsko-radne procese u organizaciji.


 4. Socijalna zadruga Pružimo ruke Bjelovar – projekt: Ceker za laptop
  Zadruga teži uspostaviti stabilno poslovanje i održivi razvoj kroz pružanje socijalno uslužnih djelatnosti (edukacije, strucno osposobljavanje za razlicite socijalno iskljucene skupine) te djelatnosti proizvodnje, plasmana i razvoja proizvoda od ekoloških materijala – proizvodnju pletenih torbi od komušine, šivanje, pletenje i izradu rucnih radova, suvenira i slicno (kulturna baština). Misija je stvarati uvjete i omoguciti vecu razinu socijalizacije žena žrtava obiteljskog nasilja i nezaposlenih žena, s ciljem bolje ukljucenosti u društvenu zajednicu.


 5. Društvo distroficara, invalida cerebralne i djecje paralize i ostalih tjelesnih invalida Cakovec – projekt: osnivanje društvenog poduzeca Izvor d.o.o.
  Cilj poslovnog poduhvata je otvaranje poduzeca za zapošljavanje osoba s invaliditetom koje ce se baviti proizvodnjom kožnate galanteriju za korporativni sektor i turiste. Takoder, u okviru ovog projekta koristit ce se ostaci kože (dobiveni od ovlaštenog skupljaca ostataka kože) te ce se na taj nacin zaštiti okoliš.

 

U sklopu projekta Moj ZABA Start Zagrebacka banka u 2013. raspisala je natjecaje koji za cilj imaju ne samo donaciju, vec poticaj kvalitetnim idejama i projektima kako bi generirali rast, zaposlenost i, na koncu, gospodarski oporavak. Jedan od njih svakako ukljucuje i potporu društvenom poduzetništvu, koje možda nedovoljno poznato u Hrvatskoj, zasigurno ima veliki potencijal.