Pretraživanje

Učenici SŠMB-a sudjelovali u prvom otvorenom online natjecanju iz fizike i matematike u Hrvatskoj

Ponedjeljak, 13. Srpnja 2020. - 0:00

Kada je sredinom ožujka online nastava zamijenila nastavu u školama, donesena je odluka o prekidu natjecanja i smotri na svim razinama. I dok su školska natjecanja u znanju održana tijekom siječnja, većina županijskih natjecanja, a kasnije i državnih je otkazana odnosno odgođena. Naknadno je Agencija za odgoj i obrazovanje donijela odluku da se natjecanja i smotre koja nisu održana provedu od rujna do prosinca 2020. godine.

U svibnju je skupina od desetak studenata fizike i matematike, bivših natjecatelja i mentora organizirala prvo online natjecanje iz fizike i matematike u Hrvatskoj. Riječ je o ekipnom natjecanju za učenike srednjih škola koje je trajalo pet dana, od 12. do 17. svibnja 2020. U tom su razdoblju tročlane ekipe rješavale 10 problemskih i istraživačkih zadataka (5 iz fizike i 5 iz matematike). Iz svakog predmeta se moglo osvojiti maksimalno po 100 bodova, dakle ukupno 200 bodova. Problemi su bili zahtjevni i kompleksni, o čemu govori i podatak da je više od 50% bodova (81,5%) postigla samo jedna pobjednička ekipa iz XV Gimnazije Zagreb.

Ukupno se fazi prijava prijavilo 108 ekipa iz srednjih škola diljem Hrvatske, a samom natjecanju je pristupilo 58 ekipa. Iz naše škole svoja su rješenja poslale dvije ekipe.

Ekipu koja se nazvala „Munjeni z numeri“ činili su: Petar Dundara (3.e razred), Dobrić Matteo (3.f) i Lana Klobas (4.f). Ukupno su osvojili 26.70 bodova što je bilo dovoljno za 28. mjesto.

Ekipu „SŠMB“ činili su učenici prvog razreda opće gimnazije (1.f): David Vorano, Karlo Strel i Matija Pajcur. Oni su zauzeli 40. mjesto s 12.85 bodova. Natjecanje nije bilo organizirano po razredima (kao što je slučaj s regularnim natjecanjima) već su svi učenici tj. sve ekipe rješavali iste zadatke, tako da je najteže bilo učenicima prvih razreda jer je za njih u većini zadataka bilo riječ o materiji s kojom se prvi puta susreću.

Učenici su zadovoljni sudjelovanjem u natjecanju i najavili su da bi se rado uključili i slijedeće godine. Organizatori su najavili nastavak natjecanja i u novoj školskoj godini.