Pretraživanje

Ucenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin posjetili Interliber

Ponedjeljak, 24. Studenog 2014. - 13:54

U utorak, 11. studenoga ucenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin u pratnji svojih ucitelja uputili na vec tradicionalni posjet Interliberu. Uz Interliber sedmaši su posjetili HRT, a osmaši Prirodoslovno-matematicki fakultet (PMF) i Kloviceve dvore. Vrlo zanimljiv, poucan i zabavan dio ove terenske nastave bio je i ovogodišnji, po prvi puta, posjet šestaša i sedmaša HRT-u. Tako su i strastveni ljubitelji pisane rijeci došli na svoje, a svi su bili oduševljeni onim što su mogli vidjeti i doživjeti uz strucno vodstvo ljubazne i zanimljive gde Nade Chedid koja je ucenike provela kroz sve prostore HRT-a. Ucenici su vrlo pažljivo slušali o povijesti televizije, razgledali studija i režije radija i televizije, prisustvovali snimanju jedne radioemisije, a u hodnicima su i susreli poznata lica s ekrana.

Ucenici osmih razreda su se odmah nakon dolaska u Zagreb uputili na Fizicki odsjek PMF-a. Tamo su njihovi profesori ucenicima pokušali docarati kako izgleda život jednog studenta, njihovi istraživaci kako izgleda posao jednog ozbiljnog znanstvenika, te ih svih zabavili i educirali pokusima s tekucim dušikom i supravodljivim materijalima. Nakon toga posjetili su Kloviceve dvore i uživali u zaista sjajnoj postavi izložbe «Volim matematiku», na kojoj su ucenici uz strucno vodstvo mogli mnogo nauciti o povijesti razvoja nekih ideja u matematici kao i o primjeni matematike i njenoj prisutnosti u prirodi. Posebno su zanimljivi bili prikazi grade snježnih pahuljica i fraktalni oblici koji se pojavljuju u gradi mnogih biljaka.

Osim toga, vrlo je zanimljiva bila i njihova sobica sa zrcalima «Pogled u beskonacno» u kojoj su ucenici mogli vidjeti svoju sliku u mnoštvu zrcala postavljenih na strop, pod i sve zidove prostorije i u kojoj su se njihovi fotoaparati skoro pregrijali. Nakon toga, posjetili su Interliber i vidjeli što ima novoga u svijetu knjiga i edukativnih materijala. Uslijedilo je slobodno vrijeme u Arena centru kao zaista zasluženi odmor na kraju jednog izuzetno zabavnog i poucnog dana.