Pretraživanje

U povodu Dana Grada Labina otvorene nove jaslice

Ponedjeljak, 18. Kolovoza 2014. - 13:19

U novom prostoru od 429 cetvornih metara u cetvrtak su svecano otvorena dva nova odjeljenja djecjih jaslica, pratece prostorije i ured za osoblje. Investicijom vrijednom 2,7 milijuna kuna od jeseni ce se u jaslicama moci smjestiti ukupno 117 djece u osam jaslickih skupina.

Ono što ovaj projekt cini izuzetno posebnim je cinjenica da je za sustav klimatizacije, po prvi puta na našem podrucju, primijenjena tehnologija korištenja energije geotermalnom dizalicom topline. Istarska regionalna energetska agencija IRENA sufinancirala je ugradnju sustava klimatizacije kroz projekt LEGEND u okviru IPA Programa - Jadranska prekogranicna suradnja sa 400.000,00 kuna.

„Labin ovaj tjedan obilježava i slavi Dane Grada u povodu 17-og kolovoza 1341. godine, kada je usvojen prvi Gradski Statut. Stoga mi je zadovoljstvo da ce naši najmladi Labinjani i njihovi roditelji dobili najljepši moguci poklon, dva nova odjeljenja za buduce korisnike jaslica. Danas je 514 djece upisano u djecji vrtic, a u jaslicama ce ih od jeseni biti 117 što zasada zadovoljava potrebe Grada Labina. Ulaganje u edukaciju je naša garancija za buducnost“, rekao je gradonacelnik Labina, Tulio Demetlika. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta projektantici Alemki Radovic Goricanec, nadzoru gradnje Edu Vretenaru, izvodacu radova tvrtci De Conte iz Labina te Istarskoj regionalnoj energetskoj agenciji IRENA na sufinanciranju sustava klimatizacije.

Grupa djece „Rabackih delfina“ prigodnim je programom uvelicala svecanost, „Fala semi ki ste delali da se jaslice storiju“, zahvalili su se cakavskom besedom, jer su navadili govorit po labinjonski, a potom su otpjevali pjesmu „Zaspaj Pave“. Nakon programa zajedno s gradonacelnikom Grada Labina, Tuliom Demetlikom presjekli su svecanu vrpcu i time otvorili novi dio jaslica. Svecanosti su prisustvovali predstavnici Grada Labina i opcina Kršan, Pican, Raša i Sveta Nedelja, komunalnih društava, djelatnici vrtica i roditelji.