Pretraživanje

U Manzanu obilježena 30. obljetnica bratimljenja Labina i Manzana (fotogalerija)

Ponedjeljak, 20. Lipnja 2011. - 9:57

Grad Labin i talijanski Grad Manzano na svecani nacin obilježili su u subotu, 18. lipnja 2011. godine 30-tu obljetnicu bratimljenja. Svecanosti, kojoj su u ime Grada Labina bili nazocni gradonacelnik Tulio Demetlika, zamjenica gradonacelnika Eni Modrušan, predsjednica Zajednice Talijana Labin i predsjednica Paritetne komisije Labin-Manzano Daniela Mohorovic te Tullio Vorano,  dugogodišnji predsjednik Paritetne komisije, zapocela je na Trgu Chiodi koncertom u kojem su nastupili  Gradski orkestar Labina i Manzana te zbor „Giuseppina Martinuzzi“ Zajednice talijana iz Labina i Zbor iz Manzana.

Centralni dio obilježavanja uprilicen je u galeriji “Boschetti della Torre” gdje su pozdravne govore održali  gradonacelnica Manzana Lidije Driutti, gradonacelnik Labina Tullio Demetlika, predsjednik Paritetne komisije s talijanske strane  Adriano Leoni i predsjednica Paritetne komisije s hrvatske strane Daniela Mohorovic.

„Labin – Manzano, jucer, danas, sutra“

Povodom ovog znacajnog jubileja u Manzanu je održana promocija knjige posvecene tridesetgodišnjem prijateljstvu i suradnji, autor koje je Tullio Vorano. Knjiga je svojevrsna kronologija  prijateljstva dva grada. Potom je na temu „Labin – Manzano, jucer, danas, sutra“ održano prigodno predavanje. Svecanost je obogacena i otvaranjem izložbe likovnih radova umjetnika Labina i Manzana pod nazivom “OSMOSI PITTORICA”.

 

Proslava tri decenije duge suradnje bila je i prigoda za prisjecanje na mnoge osobe iz Labina i Manzana koji su u ovo prijateljstvo utkali izuzetan trud i rad. Tako je posthumno plaketa dodijeljena Antonu Dobricu, predsjedniku tadašnje Skupštine Opcine Labin ujedno potpisniku Protokola o suradnji, te njegovom kolegi, gradonacelniku Manzana, Giuseppeu Lizziju. Posthumno je plaketa dodijeljena i nekadašnjem predsjedniku Paritetne komisije Manzano, Timu Venturini. Plakete su dodijeljene i bivšem predsjedniku Skupštine Opcine Labin Angelu Verbancu, kao i dosadašnjim predsjednicima Paritetnih komisija Giulianu Zanuttini, Tulliu Voranu, Erkoli Golja, sadašnjim predsjednicima Paritetne komisije Danieli Mohorovic i Adrianu Leoniju, bivšem gradonacelniku Manzana Danielu Macorig te gradonacelniku Grada Labina Tuliu Demetliki i Lidiji Driutti, gradonacelnici Manzana.

Dan ranije, u petak, 17. lipnja 2011. godine u Osnovnoj školi u Manzanu prezentiran je projekt ucenika Osnovne škole Matije Vlacica iz Labina i škole iz Manzana „30 anni di gemellaggio visto dai ragazzi”.

Promocija knjige Kronologije bratimljenja Labina i Manzana održati ce se u Labinu u mjesecu kolovozu u sklopu proslava Dana grada. Projekt proslave 30. godišnjice bratimljena Labin-Manzano kandidiran je prema fondovima Europske unije te je uz njenu potporu i realiziran.