Pretraživanje

U Labinu je održana konferencija o ekološkoj poljoprivredi

Četvrtak, 12. Rujna 2013. - 13:06

Jucer je u prostorijama gradske galerije održana Konferencija o ekološkoj poljoprivredi. Konferencija je održana u sklopu medunarodnog EU projekta ORG.EU („Organic production and cosumption – an important step towards being a responsible EU citizens“).

Gostima i predavacima konferencije uvodno se obratila zamjenica gradonacelnika Eni Modrušan isticuci znacaj organske proizvodnje i njezine potencijale. O akcijskom planu razvoja ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj od 2011. do 2016. godine prisutnima je  predavao gosp. Ranko Tadic, upravitelj zadruge Agri Bio Cert –ovlašteno kontrolno tijelo za provodenje strucne kontrole i certifikacije u podrucju ekološke proizvodnje i udruge Istarski eko proizvod. Predstavnici Istarske županije gosp. Milan Antolovic, procelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu i gda. Vlasta Radoic, savjetnica za ekološku poljoprivredu u Istarskoj županiji, govorili su o ekološkoj proizvodnji hrane – razvoju i potencijalima u Istarskoj županiji. O razvoju ekološke poljoprivrede kroz lokalnu potrošnju i samozapošljavanje predavao je gosp. Nenad Kuftic, predsjednik udruge registriranih ekoloških proizvodaca Istarske županije – Istarski eko proizvod. Posljednju prezentaciju na konferenciji izlagala je predstavnica Odjela za ekološku i integriranu proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede, gda. Darija Musulin.        

 

Konferenciji su prisustvovale i delegacije partnera u projektu ORG.EU, ciji je nositelj Opcina San Leo iz Italije, i to iz Francuske (Municipality of Correns), Austrije (Municipality of Seeham), Latvije (Municipality of Nauskeni), Njemacke (Municipality of Nuremberg) i Udruga Citta del Bio (Italy).

U popodnevnom dijelu programa na rabackoj rivi s pocetkom u 17,00 sati službeno je otvoren Eko sajam u organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) „Istocna Istra“.

Projekt ORG.EU realizirati ce se kroz sljedece: u narednih 18 mjeseci svaki partner organizirat ce jedan sastanak u trajanju od 3 dana kako bi ostalim partnerima pokazao svoje iskustvo u bio (ekološkoj) poljoprivredi i ishrani, te svaki partner ucestvuje u projektu sa svojim predstavnicima na drugim sastancima projektnih partnera.

Susret u Labin takoder traje tri dana kroz koja su predvidene posjete proizvodacima ekoloških proizvoda.