Pretraživanje

U Labinu ipak JAZZ – vidimo se u četvrtak na Špini!

Utorak, 14. Srpnja 2020. - 0:00

Iako je većina kulturnih, a posebice glazbenih i scenskih događanja te festivala, otkazana u gotovo cijeloj zemlji, manja događanja ipak nisu okarakterizirana kao visoko rizična. Tim Labin Art Republike, koja se ove godine svakako neće održati u svom uobičajenom obliku, uspio je organizirati držeći se svih preporuka i mjera Nacionalnog stožera,  tradicionalni Labin Jazz festival – naravno, u smanjenom i prilagođenom obimu. U planu su četiri koncerta kroz srpanj i kolovoz, na kojima će se iz već poznatih razloga ograničiti broj posjetitelja.

Prvi koncert na programu je ovaj četvrtak, 16. srpnja, s početkom u 21:30 sati, na poznatoj lokaciji – „Špina“ u srcu labinske starogradske jezgre. Festival otvaraju dobitnici Porina za jazz album godine Vedran Ružić trio, kojeg sačinjavaju Pavle Miljenović na gitari te Adriano Bernobić na bubnjevima dok je sam autor na kontrabasu te bass gitari. Vrsni jazz glazbenici u ovoj formaciji  djeluju četiri godine a iza sebe imaju Porinom nagrađeni album Spiritual Market (2017.). Sam autor Vedran Ružić iza sebe ima tri autorska albuma a uz navedeni tu je i Night Speaking (2015.) I Libertin (2019.). U svojim projektima voli povezivati umjetnosti pošto je ujedno diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Za ovu prigodu trio će vam prezentirati i odsvirati skladbe s tri albuma, a izvest će i nekoliko standardnih i poznatih jazz hitova. Ovaj, kao i ostali koncerti ovogodišnjeg Labin Jazz festivala, sufinancirani su sredstvima Ministarstva kulture.

Prema naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite, poštivat će se sve mjere i preporuke socijalne distance te držati najveća razina epidemiološke sigurnosti. Koncerti se održavaju na otvorenom prostoru, uz označena sjedeća mjesta među kojima će minimalni razmak biti 1,5 metar, a broj posjetitelja ograničit će se na najviše 70, kako bi se minimalizirao bilo kakav rizik širenja potencijalne zaraze. Na „Špini“ će se kontrolirati oba pristupa, brojat će se posjetitelji kojima će se na ulazu dezinficirati ruke i po potrebi mjeriti tjelesna temperatura.

„Veseli nas što smo našli način da donesemo barem djelić glazbeno-scenskih događanja u labinski stari grad. Biti ćemo maksimalno oprezni, poštivajući sve mjere i preporuke nacionalnog Stožera. Ne umanjujući kreativnost u osmišljavanju programa čime ćemo i ove godine svima nam drag prostor kod Špine učinit ugodnim na način na koji smo i navikli. Lokaciju naše ljetne pozornice smo maksimalno prilagodili kako bi svi bili sigurni i mogli opušteno uživati u – vjerujem i ove godine – vrhunskom muziciranju“ – izjavila je Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina