Pretraživanje

U Gradskoj knjižnici Labin predstavljena knjiga Slobodana Novkovića „Carpathia – Brod-heroj u sjeni Titanica“

Ponedjeljak, 20. Svibnja 2019. - 0:00

U organizaciji Gradske knjižnice Labin i Naklade Uliks u petak, 17. svibnja 2019. u polivalentnoj dvorani Knjižnice predstavljena je knjiga Slobodana Novkovića, „Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica“.

Nakon više od tri desetljeća bavljenja temom Titanica i nakon dviju objavljenih knjiga na tu temu, autor nam u novoj knjizi donosi dinamičnu, napetu priču o Carpathiji, brodu koji je prvi stigao na mjesto najpoznatije pomorske katastrofe i čija je posada sudjelovala u povijesnoj misiji spašavanja 712 putnika i pomoraca s Titanica. Nova knjiga naglasak stavlja upravo na hrabru posadu broda, posebno na hrvatske članove posade među kojima je bio i veliki broj ljudi s područja Labina i Labinštine, čija se imena i danas spominju u kontekstu ovog herojskog podviga.

Upravo su članovi obitelji naših pomoraca s Carpathije svojom nazočnošću, ali i očuvanim i neprocjenjivim materijalnim uspomenama uveličali ovaj književni susret prepun emocija i ponosa.

Carpathia je već cijelo stoljeće dio naše povijesti, povijesti Istre, Rijeke i Hrvatskog primorja  te je ovom knjigom, zahvaljujući velikom entuzijazmu i dugogodišnjem istraživačkom radu autora, dobila spomen kakav zaslužuje i smjelo izašla iz sjene Titanica.

Brojnoj labinskoj publici knjigu su, uz autora, predstavili predsjednik Udruge Titanic 100 Alija Pozderac i urednik knjige Miro Božić.

Susret je moderirala profesorica povijesti Dijana Muškardin.