Pretraživanje

U Gradskoj galeriji Labin otvorena samostalna izložba „MONOLITDROM“ labinskog autora Zdravka Milića

Utorak, 27. Kolovoza 2019. - 0:00

U subotu, 24. kolovoza 2019. godine, u prepunoj Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba Zdravka Milića "MONOLITDROM". Tea Bičić, voditeljica programa Gradske galerije Labin, uvodno je predstavila autora naglasivši njegovu izuzetno bogatu produkciju i važnost za ovaj grad ali naravno i šire. Zdravko Milić jedan je od labinskih ateliera koji su kao neformalna grupa počeli izlagati još davne 1968. godine, prerastavši kasnije u Labinski likovni krug da bi kasnije nastao i Labinski uzlet likovnosti. Labinski atelieri su godinama svojim izlaganjima i aktivnostima prema riječima najvećih imena likovne kritike bivše Republike, nadilazili lokalne okvire i svojom se kvalitetom radova svrstavali u rang sa svjetskom umjetničkom scenom.

Sve je to dovelo do toga da je starogradska Ulica G. Martinuzzi 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća brojila 13 ateliera. Podaci su to kojima se rijetko koji grad u svijetu može pohvaliti, a pogotovo kada se to usporedi sa brojem stanovnika. Labin opravdano odzvanja kao grad umjetnika sa velikom likovnom tradicijom.

Zdravko Milić, jedan je od ključnih aktera Labinskih ateliera koji je svoju 1. samostalnu izložbu imao početkom 70-ih godina zajedno uz labinskog umjetnika Milenka Dundaru, upravo u prostoru u kojem je sada Gradska galerija Labin, a onda je to bila Galerija Orlando Mohorović.

Samostalnu izložbu Zdravka Milića u Gradskoj galeriji Labin labinska publika imala je priliku vidjeti i prije dalekih 14 godina, 2005. Njegov je upravo nevjerojatan životopis u kojem broji 96 samostalnih, preko 600 skupnih izlaganja, 65 nagrada i mnogobrojnih likovnih kolonija i gostovanja po cijelome svijetu ostvaren od ranih 70-ih do danas.

Izložbu je u ime Grada Labina otvorio gradonačelnik Valter Glavičić istaknuvši svjesnost o značaju ljudi poput Zdravka Milića za grad Labin. Naglasio je i kako neće govoriti o Miliću kao umjetniku jer je za to ovdje Mladen Lučić, već će govoriti o Miliću kao čovjeku koji je monolitan kao i njegovi radovi.

„Milić je cijeli život uporan i dosljedan, monolitan, pa bih volio da i svi članovi labinske likovne scene budu tako uporni da stvaraju poput Milića, kako u Labinu tako i izvan njega“ naglasio je gradonačelnik Glavičić i proglasio izložbu otvorenom

 Izložba MONOLITDROM okupila je sve Milićeve radove na temu Monolita negdje od 2000. do danas i savršeno se uklopila u galerijski prostor naše Gradske galerije koji je kao stvoren za monumentalne radove poput ovoga.

"Izložba pretežno retrospektivnog karaktera Monolit, labinskog umjetnika Zdravka Milića u Gradskoj galeriji Labin, svojevrstan je inventarni postupak nedavne autorske prošlosti, izvjesno sagledavanje sažetka vlastitog rada ali i težnja k iznalaženju novih polazišta za buduća dostignuća i proširenja određenog temata. Milić je odbrao Monolit, temu koju je započeo početkom 2000-ih godina i koju s manjim odstupanjima permanentno proučava, proširuje i postavlja u različite kontekste. Razlog rezimiranju ovog, vjerojatno autoru najdražeg ciklusa, tim je smisleniji što će tijekom izložbe biti promovirana i monografija Zdravka Milića kao tiskani sažetak njegovog pedesetogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva. Nevjerojatno zvuči podatak da će labinska publika sada prvi put vidjeti ove amblematične Milićeve radove, jer ih autor igrom slučaja, nikada nije izlagao u svome rodnom gradu.

Monolitdrom je u svakom slučaju otvorio veliko poglavlje, ne samo u Milićevu stvaralaštvu nego i u njegovu svjetonazoru, jer on postaje indikatorom i esencijom autorova zanimanja za transcendentalne pojave, evidentne u njegovim kasnijim slikama, crtežima i instalacijama gdje se monolit, bilo soliterno ili kao dio smislene cjeline, permanento pojavljuje kao odašiljač energije. Njegova pojavnost i emanacija metafizičkog je i kozmičkog karaktera, a upravo takve transcendentalne manifestacije, prema mišljenju nekih teoretičara, uvjetuju naš današnji civilizacijski profil kojeg nam Milić svojim radovima jasno i s punom sviješću podastire . "                                                                                   

(Mladen Lučić...iz predgovora katalogu izložbe)

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate (1988.). Od 1978. do 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Zaposlen je u zvanju redovitog profesora te predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Intenzivno izlaže od početka 70-ih godina. Njegova djela nalaze se u mnogim značajnim privatnim i javnim zbirkama.

 Izložbu pogledajte u Gradskoj galeriji Labin do 21. rujna 2019.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 
milić1.jpg (299 KB) milić2.jpg (302 KB)
milić3.jpg (401 KB) milić4.jpg (354 KB)