Pretraživanje

U Gradskoj galeriji Labin otvorena izložba radova Martina Bizjaka

Utorak, 21. Listopada 2014. - 10:28

Sinoc su u Gradskoj galeriji Labin zapoceli Dani slovenske kulture u Istri, otvorenjem samostalne izložbe "Presjek iz stvaralaštva", autora Martina Bizjaka.

 

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin otvorila je povjesnicarka umjetnosti Tina Širec Džodan, a prisutnima se u ime Grada Labina obratio Bruno Hrvatin, procelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

 

Izložbu je, kao i višednevna dogadanja za vrijeme Dana slovenske kulture u Istri, organiziralo Društvo slovenaca Labin.

Martin Bizjak roden je 16. 12. 1929. godine u Hrastniku (Slovenija). Osnovnu školu je završio u rodnom kraju nakon cega školovanje nastavlja u Ljubljani u Školi primjenjenih umjetnosti, a diplomira na Akademiji za likovnu umjetnost 1958. godine. Od profesora koji su najviše utjecali na njega i ostavili najsnažniji pedagoški dojam treba spomenuti Maksima Sedeja, Rika Debenjaka i Bojana Stupicu.

U Puli živi od 1957. godine. Najprije djeluje kao likovni pedagog, zatim obnaša funkciju Refenta za kulturu Opcine Pula, slijedi vodstvo kulturno – estetskog obrazovanja pri Radnickom sveucilištu, a potom je dugogodišnji direktor Festivala jugoslavenskog igranog filma u Puli, da bi radni vijek završio u Nacionalnom parku otocja Brijuni. Osnivac je Društva likovnih umjetnika Pule(predsjedavao je dva mandata , Filmskog kluba »Jelen« i MAFAF-a (Meduklupskog i autorskog festivala amaterskog filma) te mnogih kulturnih zbivanja na podrucju Istre.

Samostalno je izlagao u: Puli (više puta), Ljubljani, Mariboru, Labinu, Pazinu, Rovinju, Zagrebu, Hrastniku, Kopru, Izoli, Strunjanu, Kumrovcu, Postojni, Zagorju ob Savi, Divaci, Vodnjanu, na Bledu, Ptuju i Pagu, a grupno na mnogim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Radovi Martina Bizjaka u proteklih su desetak godina postali likovni sinonim galerijske djelatnosti SKD-a Istra u Puli i Dane slovenske kulture svakog listopada gotovo je nemoguce zamisliti bez Martinovog likovnog doprinosa. To zasigurno nije slucajnost jer ne radi se naime o principu inercije pri samoj organizaciji i selekciji programa, vec naprosto o sveprisutnosti našeg sugradanina u kulturnom životu ovih prostora cije je cjeloživotno djelo nezaobilazno i uvijek se iznova želi prezentirati prolazeci tako kroz brojne varijacije. Poput price koju uvijek ponovo želimo ispricati. No u Martinovom slucaju ta se prica, obzirom na njegovu plodnu likovnu produkciju, svake godine dodatno obogacuje novim ciklusima pa se uz njegov dosadašnji rad nastoji prikazati i najrecentniji dio stvaralaštva. Ovom prilikom, u prekrasnom i misticnom labinskom okruženju prica o stvaralaštvu Martina Bizjaka donosi prije svega izbor platana nastalih uglavnom u proteklom desetljecu.“  Tina Širec Džodan  ((...) iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 07. studenog 2014. godine.

 

Radno vrijeme galerije:

Svakim danom osim nedjelje od 10 do 14 sati.