Pretraživanje

U Djecjem vrticu `Pjerina Verbanac` puštena u rad fotonaponska elektrana

Srijeda, 12. Ožujka 2014. - 12:52

Istarski župan Valter Flego  pustio je u rad fotonaponsku elektranu snage 10kW u Djecjem vrticu `Pjerina Verbanac`. Rijec je o pilot projektu SEA-R iz europskog programa IPA Adriatic kojeg 85% sufinancira EU, a 15% Istarska županija, a provodi ga IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o.

Ukupna vrijednost investicije iznosi nešto manje od 40 tisuca Eura. Fotonaponska elektrana  godišnje ce proizvoditi 11 100 kW sati što ce zadovoljiti 25-30% potreba ustanove, pojasnio je  Valter Poropat, direktor  Istarske Regionalne Energetske Agencije d.o.o.

Istarski župan Valter Flego ovaj projekt smatra višestruko vrijednim jer se širi svijest medu najmladima o važnosti racionalnog ponašanja prema energiji. Veseli ga što je pilot projekt instaliran upravo u djecjem vrticu jer ce se upravo na taj nacin kroz najmlade naraštaje, ali i njihove roditelje, širiti svijest o ozbiljnoj potrebi sagledavanja buduce problematike energije.


Istarska županija je u projektu sudjelovala sa dok je  85% investicije osigurano iz Europskih fondova. Župan je najavio slicna ulaganja i u ostale objekte kojima je osnivac Istarska županija, poput škola, domova za starije osobe i domovima zdravlja.