Pretraživanje

U 2018. godini uloženo 9 milijuna kuna u odgoj i obrazovanje

Ponedjeljak, 03. Rujna 2018. - 0:00

Započinje nova  školska i pedagoška godina 2018./2019., a s njom i nova ulaganja. Kako bi kvalitetno predstavili nove aktivnosti i ključne odgojno-obrazovne projekte sazvana je konferencija Gradonačelnika Grada Labina, Valtera Glavičića sa suradnicima, zamjenicom Gradonačelnika Federikom Mohorović Čekada i koordinatoricom projekta Labin Zdravi grad, Vesnom Blažina Hatić.

Zamjenica gradonačelnika obavijestila je kako su u tijeku radovi na energetskoj obnovi centralnog objekta Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“. Do kraja ovog tjedna dovršit će se radovi na uređenju zajedničkih prostorija, a kompletan dovršetak radova očekuje se do prosinca. Sve odgojne skupine danas započinju s radom, a organizacija rada je kvalitetno i efikasno posložena bez obzira na radove. Dječji vrtić Gloria s novom investicijom od 800 tisuća kuna i dogradnjom odgojne skupine upisao je ukupno 56 djece dok je u dječji vrtić Pjerina Verbanac upisano 443 djece. S ovim investicijama sva djeca s područja Grada Labina upisana su u vrtić i jaslice te nema više liste čekanja. U dječjem vrtiću Pjerina Verbanac, područnom odjeljenju Stari grad dovršeno je uređenje nove dvorane za vježbanje koja će biti posebno vrijedna tijekom zimskih mjeseci.

Prema riječima labinskog gradonačelnika, broj upisane djece u škole raste. Tako je u labinske osnovne škole upisano 884 djece, 28 više nego lani, a broj prvašića u novoj školskoj godini je 112, 10 više nego prošle godine. U tijeku je energetska obnova Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“, područne škole Kature. Unutrašnji radovi će biti dovršeni do početka studenog, a dotad će djeca školu pohađati u matičnoj školi. U školi na Vinežu izvršena je obnova i zamjena azbestnog krova, a u matičnoj školi Matije Vlačića zamijenjena je stolarija.

Po prvi puta će svi osnovnoškolci dobiti besplatne udžbenike. Zbog povećanog broja učenika zainteresiranih za korištenje produženog boravka, ove se godine broj grupa povećava sa 7 na 9, odnosno broj učenika koji koriste produženi boravak sa 200 na 240. U tu svrhu bit će dodatno zaposlene dvije učiteljice u produženom boravku u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“. Nastavlja se sa osiguravanjem prijevoza učenicima iz Područne škole Rabac u Labin na produženi boravak zahvaljujući donaciji tvrtke Valamar Riviera. Kroz projekt Inkluzivne škole 5+ ove se godine osigurava 10 asistenata u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju i to 4 u OŠ „Ivo Lola Ribar“, 3 u OŠ Matije Vlačića i 3 u Centru „Liče Faraguna“.

Nastavljamo sa stipendiranjem učenika i studenata za što izdvajamo više od 1,1 milijun kuna. Stipendija za učenike iznosi 550,00 kuna, a za studente 750,00 kuna. U sustavu stipendiranja trenutno je 142 učenika i studenata.  Građanski odgoj i obrazovanje uvodi se kao izvannastavna aktivnost od listopada za zainteresirane učenike 5. razreda Osnovne škole Matije Vlačića.

Sa današnjim datumom u obje labinske škole umjesto dosadašnjih razrednih dnevnika uvode se e-imenici. Uvođenje je omogućio Grad Labin izvođenjem potrebne optičke infrastrukture do osnovnih škola.

Novina u dječjem vrtiću Pjerina Verbanac i osnovnim školama Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar je edukacijsko – rehabilitacijski program odnosno edukacija i rehabilitacija djece s teškoćama u razvoju predškolske i osnovnoškolske dobi, o čemu je izvjestila koordinatorica projekta Labin Zdravi grad. S radom će započeti dva edukacijska rehabilitatora odnosno defektologa koji će program provoditi 15 sati tjedno odnosno 5 sati tjedno po ustanovi. U dječjem vrtiću Gloria u ovom trenutku ne postoji potreba za defektologom stoga u toj ustanovi neće biti potreban njihov rad.

Edukacijski rehabilitator kao član stručnog tima u vrtiću usmjeren je na praćenje razvoja djeteta, otkrivanje i prepoznavanje djece sa teškoćama u razvoju, individualni edukacijsko rehabilitacijski tretman i podršku. S početkom pedagoške/školske 2018./2019. godine započinje ponovno s radom logoped u prostorijama Istarskih domova zdravlja – Ispostava Labin. S radom će započeti ovaj tjedan, a program će provoditi subotom u jutarnjim satima. Rad logopeda i defektologa u potpunosti financira Grad Labin.

Financijski podupiremo i program radionica za roditelje “RASTIMO ZAJEDNO” koji se provodi u dječjem vrtiću Pjerina Verbanac. U proljetnom terminu održane su radionice “KLUB OČEVA RASTIMO ZAJEDNO” dok u jesenskom terminu nastavlja s radionicama “RASTIMO ZAJEDNO PLUS” za roditelje djece s teškoćama u razvoju.

„Ovogodišnje ulaganje od preko 9 milijuna kuna dokaz je koliko Grad ulaže u svoju mladost i znanje, a na taj način ulaže upravo u svoju budućnost.“, zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Foto: Labinština info