Pretraživanje

Turizam

Kultura, turizam i sport > Turizam

3927.jpg (82 KB)   13_Labin_Avio_011.jpg (884 KB)       Rabac panorama.jpg (123 KB)Kultura i turizam_10.jpg (4.07 MB)
Turizam grada Labina veže se uz njegov turistički eksponirani dio – Rabac, koji se smjestio na istočnoj obali Istre. Ovo nekada malo ribarsko mjesto, zbog svojih je atrakcija preraslo u turističku destinaciju. Zbog niske bijelih šljunkovitih plaža, bogatoga mediteranskog raslinja i kristalno čistog i bistrog mora azurne boje, nazvan je “biserom Kvarnera”. Idealno je mjesto za obiteljski odmor tijekom ljetnih mjeseci, u proljeće i jesen privlači brojne posjetitelje treće dobi i rekreativce kojima se pružaju neiscrpne mogućnosti, oaza mira za duh i tijelo. Rabac očarava s kopna, mora i s nebeskih visina.

Razvoj turizma na području Rapca vezuje se uz kraj 19. stoljeća. Za godinu početka razvoja turizma u Rapcu službeno se uzima 11. lipanj 1889., kada je otvoren prvi hotel -Albergo “Quarnero” sa svega nekoliko soba i gostionicom u prizemlju. Nalazio se u kući obitelji Višković. 1925. godine izgrađen je hotel “Trieste”, koji je kasnije preimenovan u “Primorje”. Desetak godina kasnije izgrađen je hotel “Dopolavoro” u kojem je danas restoran “Jadran”. Izuzetna ljepota prirode i prekrasne plaže nisu ostale nezapažene, pa su u Rapcu niknuli i prvi ljetnikovci, i to ljetnikovac riječke obitelji Prohaska, ljetnikovac talijanskog odvjetnika Filippinija i ljetnikovac talijanskog učitelja Giraldellija. Nažalost, tokom drugog svjetskog rata ljetnikovci su u potpunosti uništeni, a od njih su ostala samo imena turističkih naselja. Nakon rata donekle su renovirani hoteli “Primorje” i “Jadran”. Usporedo s otvaranjem prvih hotela, uslijed sve veće potražnje za smještajnim kapacitetima započinje i iznajmljivanje soba u privatnom smještaju.

Nakon te faze, prvi novoizgrađeni objekti u Rapcu bili su hoteli “Mediteran” i “Marina”, koje su Istarski ugljenokopi Raša izgradili za smještaj zaposlenika samaca, a 1968. godine su zbog neisplativosti predani novoosnovanom Ugostiteljskom poduzeću “Rabac”.

Možemo reći da prvi začeci razvoja turizma u obliku kojeg danas poznajemo u Rapcu započinje osnivanjem ugostiteljskog poduzeća “Rabac” 1961. godine (danas dio Valamar Riviere d.d.), koje je 40 godina bilo jedini nositelj rabačkog turizma. Početkom 1963. godine poduzeću se pripajaju ugostiteljsko poduzeće “Jadran”, te 1965. godine autokamp u Rapcu, koji je do tada bio u vlasništvu Turističkog društva Rabac.

Razdoblje od 1961. godine do 1971. godine je razdoblje intenzivne izgradnje smještajnih kapaciteta, koji dugi niz godina čine okosnicu ponude destinacije. Iz tog razdoblja datiraju hotel Lanterna (danas Valamar Sanfior Hotel), turističko naselje Girandella i turističko naselje St.Andrea. Potonje je potkraj osamdesetih pretvoreno u hotele Castor (danas Allegro), Pollux (danas Miramar) i depandansu Adriatic, dok su se iz sastava Girandelle kao samostalni objekti izdvojili hotel Neptun (danas Valamar Bellevue Hotel & Residence) te aparthotel Pluton (danas Albona Hotel & Residence). Sagrađeni su apartmani Lanterna (danas Hotel & Casa Valamar Sanfior), hoteli Istra-Fortuna (danas van uporabe), hotel Apollo (danas Amfora) i kompleks Maslinica (hoteli Mimosa-Hedera-Narcis i kamp Oliva).

Početkom dvijetisućitih sagrađeni su i manji privatni objekti za smještaj poput aparthotela Villa Annette, pansiona Nostromo, aparthotela Adoral i Vile Calussovo. U tzv. privatnome smještaju također je napravljen zaokret ka kvaliteti pa su pojedini apartmani kućne radinosti brendirani oznakom kvalitete privatnog smještaja «Domus Bonus». Zadnjeg desetljeća procvat proživljava i obližnji Prtlog (Duga luka) također u privatnome smještaju.

Turistička zajednica Labina i Rapca

Direktorica: Astrid Glavičić
Tel/fax:  +385 52 855 560
E-mail:  tzg.labin@pu.t-com.hr
Web: http://www.rabac-labin.com/


Djelatnosti turističke zajednice:

  • Obavijesti o mogućnostima smještaja na rabačkoj rivijeri
  • Obavijesti o kulturnim, zabavnim, sportskim i drugim priredbama i manifestacijama u gradu
  • Turističke publikacije: vodiči, prospekti, karte, planovi
  • Obavijesti o državnim i gradskim propisima važnim za boravak turista.


;