Pretraživanje

Svečanost otvorenja labinske sportske dvorane i obilježavanje 70-te obljetnice Srednje škole Mate Blažine

Utorak, 16. Svibnja 2017. - 0:00

Jučer je Labin proslavio dva velika i značajna događaja.Obilježavanje 70-te obljetnice Srednje škole Mate Blažine Labin te otvorenje nove sportske dvorane. Među brojnom publikom nalazili su se uz gradonačelnika i saborskog zastupnika Tulia Demetlike, njegovi kolege, gradonačelnici Pule i Rovinja, te također zastupnici u saboru RH  Boris Miletić i Giovanni Sponza, istarski župan Valter Flego, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Oleg Đaković, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, ravnatelj Srednje škole Čedomir Ružić.

Prigoda je to bila da najmlađe uzrasne skupine klubova koji djeluju na području Grada Labina, prve odigraju utakmice na novom parketu.

Prva faza radova na izgradnji pomoćne dvorane je dovršena. Od mjeseca kolovoza pa do jučerašnjeg dana, niknula je dvorana površine od 1.500 m2 koja može primiti 200 gledatelja, a u koju je uloženo 11,7 milijuna kuna. Ovo je tek prva faza radova na sportskom kompleksu Labin. Za cjelokupni dovršetak ove investicije u gradskom proračunu za 2017. godinu osigurano je 25 milijuna kuna.

Sportski kompleks Labin, će po završetku druge faze obuhvaćat  dvije sportske dvorane – glavnu i pomoćnu s pratećim sadržajima, svlačionicama, uredima za sportske klubove, sportsku ambulantu i ugostiteljsko - trgovačko – sportske  sadržaje. Kompleks će po završetku primati oko 1.100 gledatelja. Investitor je Grad Labin, izvođač radova labinska tvrtka De Conte, a projektant labinski Studija 92,  nositelj izvršenja ovog projekta, u suradnji s gradskom upravom, je gradska tvrtka Labin 2000.

„Naš grad danas ispunjava svoju iskazivanu želju da imamo svoj hram sporta, po veličini i funkcionalnosti, dostojan našeg prekrasnog Grada. Od danas imamo svoju novu višenamjensku sportsku dvoranu, a mi smo se okupili kako bismo je svečano otvorili i predali na korištenje onima koji su je najviše priželjkivali. To su uz labinske sportaše, učenici ove škole koja danas obilježava 70-tu obljetnicu postojanja i koja je odavno stekla epitet rasadnika znanja, kojeg dostojno brani i održava tijekom dugih sedam decenija. Budućom školskom reformom želimo postati Centar izvrsnosti`, poručio je nazočnima gradonačelnik Tulio Demetlika.

Srednja škola Mate Blažine ove godine slavi 70. obljetnicu rada, stoga je paralelno održana svečanost povodom ovog značajnog jubileja. Kroz povijest Srednja škola Mate Blažine predstavljala je kulturno, socijalno i obrazovno središte Labinštine. Njezina važnost i danas je neprocjenjiva, ne samo na obrazovnom, već i na širem društvenom i gospodarskom planu. -

U obraćanju prisutnima, ravnatelj Srednje škole Čedomir Ružić, naglasio je da je misija škole da bude zajednica koja uči u pozitivnom ozračju i zadovoljava potrebe učenika u stjecanju općih i stručnih kompetencija uz korištenje različitih metoda i oblika rada te stilova učenja i poučavanja. Potiču inicijativu i aktivno uključivanje učenika u provođenje ljudskih prava, građanskog odgoja i ekološke problematike te razvoj učeničkog stvaralaštva i samopoštovanja kao i njihovo osposobljavanje za daljnji studij i rad. Spomenuo je brojne uspjehe učenika i njihovih mentora na međuškolskim natjecanjima pa sve do značajnih državnih natjecanja.

Gradonačelnik Tulio Demetlika je prisjetio da je Labin svoju prvu sportsku dvoranu dobio sada već davne 1978. Godine. Nakon što je 2000. godine decentralizacijom školskog obrazovanja prenijeta u vlasništvo Srednje škole Mate Blažine i osnivača Istarske županije, njezina vrata bila su otvorena za labinske sportske klubove, dvoranska natjecanja, na korištenju rekreativcima. U traženju najboljeg imovinsko pravnog rješenja, zahvaljujući velikom razumijevanju i sinergiji Istarske županije Grad Labin 2014. godine bez naknade postaje vlasnikom stare dvorane. Time je stvorena pretpostavka da Grad Labin krene u osiguranje sredstava i realizaciju ove investicije.

"Podizanje kvalitete jamstvo je, da ni danas a ni sutra, ne smije doći do odljeva učenika, već da će se i dalje veliki broj učenika ne samo iz Labina već i iz okolnih gradova opredijeliti za labinsku Srednju školu. Na taj način, pored redovitog stipendiranja učenika i studenata, ulažemo u našu sadašnjost i budućnost - u mlade koji će za koju godinu kreativno pridonositi razvoju i promociji našeg Labina", dodao je gradonačelnik  Tulio Demetlika.

Istarski župan Valter Flego čestitao je Labinu na izgradnji dvorane, ali i značajnom jubileju kojeg obilježava  labinska srednja škola. Dodao je da uskoro slijedi i energetska obnova zgrade. U tijeku je natječaj, a Županije će participirati u realizaciji projekta.

U revijalnom programu svoje su vještine iskazali mlade labinske sportašice i sportaši u nogometu, rukometu, odbojci i košarci, dok su u kulturnom dijelu programa nastupali pjevački  zborovi učenika Srednje škole Mate Blažine i  Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina, ansambl gitara Umjetničke škole, Rafael Santaleza, Jona Ljuna i Vokalna skupina XL  Zajednice Talijana Labin.