Pretraživanje

Svecanom sjednicom Gradskog vijeca obilježen Dan Grada Labina

Četvrtak, 18. Kolovoza 2011. - 11:01

Povodom Dana Grada Labina, koji se prema Gradskom statutu slavi 17. kolovoza u cast donošenja gradskog Statuta iz davne 1341. godine, jucer je u Malom kazalištu održana Svecana sjednica Gradskog vijeca Grada Labina. Statut donesen prije 670. godina omogucio je Labinu i njegovim stanovnicima autonomni razvoj i posebne privilegije, štiteci svoje gradane i imovinu. Takve odredbe, još iz doba vladavine Akvileje, a koje su gradani sami donosili, i danas smatramo suvremenima te najzornije svjedoce o težnji naših predaka za samoupravom.

 

 

 

„Labin cinimo modernim tamo gdje je to moguce i gdje se to smije, a cuvamo našu tradiciju i nasljede tamo gdje je to naša obveza“

 

U svom prigodnom obracanju gradonacelnik Tulio Demetlika istaknuo je kako je Svecana sjednica prigoda da se uvijek nanovo prisjetimo naše slavne prošlosti, naših slavnih sugradana, svojih korijena, u kojima leže odgovori na sve ono što jesmo a u mnogocemu odreduju i što cemo biti. Kao što, svima znana, stara mudra izreka kaže da ''Covjek koji ne poznaje svoju prošlost je kao drvo bez korijena." Gradonacelnik Tulio Demetlika naglasio je u Labinu postoje prioriteti od kojih se ne kani odustati. Uprava Grada Labina preuzela je obavezu da daljnjim ulaganjem u razvoj infrastrukturnih projekta nastoji povecati i unaprijediti gospodarski, a time i socijalni standard gradana Labinštine. Odgovornost je na najbolji moguci nacin u okvirima gradskih nadležnosti zaštititi gradane i pomoci im u ublažavanju posljedica, a to su prije svega sugradani trece životne dobi, umirovljenici te najmladi koji kroz Socijalni program Grada Labina i Projekt Labin Zdravi grad ostvaruju niz subvencija i mogucnost da putem mnogobrojnih aktivnosti podižu kvalitetu svog života.

 

 

Labin kao grad i dalje stvara podlogu za uspješno djelovanje turizma, gospodarstva i poduzetništva. Prostorno-planskom i drugom dokumentacijom, pod okriljem Projekta ukupnog razvoja, omogucava se ulaganje u razvoj konkurentnog gospodarstva i dostupnost radnih mjesta. Osim što se poboljšavaju uvjeti života i rada u Labinu, nove prostorne mogucnosti Labin i Rabac cine još atraktivnijom poslovnom i turistickom destinacijom.

Gradonacelnik se u svom obracanju osvrnuo i na visoku razinu odgovornosti vezano za izgradnju zamjenskog bloka termoelektrane u Plominu. Mišljenja je da je vrijeme kada ce gradani Labinštine argumentirano, staloženo, oslobodeno stranackih i drugih interesa, konsenzusom, doci do zajednickog stava oko plominskih elektrana, kao temelja za mudro i uspješno pregovaranje, u osobnom interesu i interesu njihovih potomaka.

Revitalizacija bogate industrijske i rudarske baštine te njenog strateškog pozicioniranja zamašnjak je i novi sadržaj Labina i Rapca  kao turistickih destinacija. Ukupnost Projekta „Podzemni grad Labin„ daje naglasak na korištenje potencijala industrijske baštine, njezinu zaštitu i revalorizaciju. Ovaj Projekt  nece se razvijati samo na intervencijama u podzemlju, jer je citavo nadzemno podrucje Podlabina i Raše svojevrsni spomenik talijanske arhitekture 30-ih godina, te su aktivnosti trenutacno intenzivno usmjerene ka rehabilitaciji nadzemnog rudarskog identiteta, Gradske knjižnice i industrijskog kompleksa Pijacal koji za Labinštinu ima vrijedan arhitektonski, urbanisticki i presudan povijesni, memorijalni i simbolicni znacaj a cije je uredenje u završnoj fazi.

Svoje obracanje Gradonacelnik je završio rudarskim pozdravom „SRETNO !“.

 

 

 

Vrhunski ljudski potencijal i snaga mladih, ambicioznih i obrazovanih strucnjaka buducnost je Grada Labina

 

 

 

Na sjednici su urucene Godišnje nagrade Roberto i Daniela Giannini u pocast tragicno preminulim supružnicima doc.dr.sc. Robertu Giannini i  mr.sc. Danieli Pulic-Giannini. Ta visoka priznanja primili su mladi strucnjaci: dr.med.dent. Sanja Peršic za znanstveni rad „Psychometric Properties of the Croatian version of the Orofacial Esthetic Scale and Suggestions for Modification“, Martina Tireli za rad „Novi derivati benzimidazo [1,2-a] kinolina kao potencijalne fluorescentne probe za obilježavanje DNA/RNA“, i Fabio Faraguna za rad „Photochemical Approach to Naphthoxazoles and Fused Heterobenzoxazoles from 5-(Phenyl/heteroarylethenyl)oxazoles“.

 

 

 

 

Rina Miletic, labinska pjesnikinja, primila je godišnju nagradu Grada Labina za stvaralacki rad i posebna postignuca u ocuvanju tradicije „domoce besede“, te još jednom pokazala veliko srce donirajuci dio novcane nagrade Udruzi Liga protiv raka Labin. dok su  priznanja Grada Labina urucena Radio Labinu povodom 15. godina postojanja za promicanje pozitivnih društvenih kretanja i Udruzi Limena glazba za postignuca i stvaralaštva u 175. godina postojanja. Gracijela Cekada, Sanja Faraguna i Aleksandar Kneževic dobitnici su zahvale Grada Labina za humanitarne i volonterske aktivnosti.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Labina prisustvovao je župan Istarske županije Ivan Jakovcic, saborski zastupnik Boris Miletic, nacelnici Opcina Labinštine, gradonacelnici istarskih  gradova, delegacije prijateljskih gradova Manzano i Baja, procelnik za financije regije Veneto g. Roberta Ciambetti, predstavnici javnog i kulturnog života Grada Labina, predstavnici labinskog gospodarstva, predstavnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te predstavnici HEP-a. U kulturnom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevacki zbor „Giuseppina Martinuzzi“ iz Labina, pjesnikinja Rina Miletic te klapa Labin.