Pretraživanje

Svecanom sjednicom Gradskog vijeca Grada Labina obilježen Dan Grada Labina

Utorak, 18. Kolovoza 2015. - 12:50

Svecanom sjednicom Gradskog vijeca Grada Labina u ponedjeljak, 17. kolovoza u Gradskoj galeriji, svecano je obilježen Dan Grada Labina, u znak sjecanja na  1341. Godinu kada je donesen prvi Gradski Statut.

Obilježavanje Dana Grada svojom prisutnošcu uvelicali su istarski župan Valter Flego, zastupnica u Saboru RH Nansi Tireli, državni tajnik u Vladi Republike Madarske Robert Zsigo, predstojnik Ureda državne uprave Istarske županije Draženko Janjuševic, delegacije prijateljskih gradova Baja, Manzano, Idrija i Prag - okrug 15, gradonacelnici istarskih gradova, nacelnici labinskih opcina te brojni drugi uzvanici, kao i laureati ovogodišnjih nagrada Grada Labina.

U prigodnom obracanju gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika naglasio je kako se i u protekloj godinina podrucju Grada Labina intenzivno radilo na kapitalnim ulaganjima.

"S punom odgovornošcu pristupamo realizaciji projekta pa su tako ove godine u fokusu sportska dvorana Srednje škole Mate Blažine, djecji vrtic na Vinežu, Dom za starije, Kino Labin odnosno Kulturno-obrazovni centar Labin, Zgrada društvenog poduzetništva, Centar „Lice Faraguna“ te Podzemni grad Labin. Ovi projekti financijski su vrlo zahtjevni, ali i važni za unapredenje kvalitete života naših gradana. U ovoj godini priprema se projektna dokumentacija, što je velik i složen posao, ali i osnovni preduvjet kako bi se ti projekti mogli prijaviti za financiranje iz EU fondova.


Uredenja fasada, zelenih površina, djecjih igrališta cini kvalitetu života u Labinu boljom od drugih gradova. U svim novim projektima vodili smo se principima energetske ucinkovitosti i po tome je Labin vodeci u Hrvatskoj. Proteklih smo godina iznimno puno pozornosti posvetili uredenju zgrada, domova brojnih Labinjana, obnovi njihovih fasada i uredenju okoliša. Ukupni poticaji ostvareni u 2014. i 2015. godini su 7.235.377,97 kuna. Benefit je velik za lokalnu zajednicu jer se njime osim velike uštede za stanare na troškovima obnove, potrošnji energije i održavanju stanova, potice zapošljavanje i konkurentnost lokalnih tvrtki. Posljednje dvije godine ostvarujemo i poticaje u projektima energetske ucinkovitosti obiteljskih kuca od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost. Projekt ukupnog razvoja Grada  Labina kao dokument koji odreduje glavne pravce i ciljeve razvoja Grada Labina te dokumenti prostornog uredenja strateški su dokumenti Grada Labina.

Vjerujem da se vizija iz Projekta ukupnog razvoja „Grad Labin – Grad ocuvanih tradicionalnih vrijednosti, povijesne i prirodne baštine, prosperitetnog i društvenog razvoja koji kontinuirano podiže kvalitetu življenja – Grad po mjeri covjeka“, kroz realizaciju posebno kapitalnih razvojnih projekata, kontinuirano nadograduje i izvršava. U ostvarenju te vizije jedan ne mali korak ucinili smo i u proteklih godinu dana.

U ovoj godini Grad Labin je kroz bespovratna sredstva svojim poduzetnicima dodijelio svih 400.000,00 kuna koliko je Gradskim proracunom bilo namijenjeno za mjere poticanja i subvencioniranja labinskog poduzetništva, a pravo na potporu i subvencije ostvarilo je 85 zahtjeva labinskih poduzetnika. Labin je više puta zaredom proglašen jednim od najtransparentnijih hrvatskih gradova, što potvrduje da se zaista trudimo biti servis gradanima, ostvarujemo otvoreni dijalog i da smo u tome ukorak s europskim standardima u lokalnoj samoupravi. U konkurenciji sa svih 576 gradova, opcina i županija u Republici Hrvatskoj Labin je nagraden odlicnim 5. mjestom.

Formalno ukljucivanje gradana u odlucivanje o proracunu jedna je od kljucnih novosti u novom Kodeksu fiskalne transparentnosti Medunarodnog monetarnog fonda (MMF). Analiza Instituta za javne financije o otvorenosti proracuna hrvatskih županija, gradova i opcina, pokazala je da samo pojedini gradovi, medu kojima je i Labin, izravno ukljucuju svoje gradane u izradu proracuna, što ukazuje da su to zasad iskoraci, na lokalnim i na razini središnje države.

Ostavši dosljedan sebi, i humanom licu grada, Labin je u ovim godina zadržao i izgradio nov, kvalitetan i prepoznatljiv socijalni program kojim godinama pomaže gradanima u teškim životnim trenutcima, što je u ovim teškim kriznim godinama iznimno važno. Želimo biti oslonac gradanima onda kada im je to najpotrebnije kako bi mogli živjeti s više sigurnosti i dostojanstva.", naglasio je gradonacelnik Demetlika.

Na svecanoj sjednici gradonacelnik Tulio Demetlika urucio je zlatnu paketu gradu Baii iz Madarske povodom 10. godišnjice bratimljenja. Dodijeljene su i godišnje nagrade. Dobitnik nagrade za životno djelo je Franko Kos, za izniman doprinos u njegovanju i ocuvanju autohtonih svirki i pjesama Labina i okolice te izradi istarskih narodnih instrumenata. Godišnja nagrada povodom obilježavanja 60. obljetnice uspješnog djelovanja u podrucju sporta dodjeljena je NK „Iskra“ Vinež.  Priznanje Grada Labina za gospodarsku djelatnost na podrucju Grada Labina dobila je tvrtka TD MCZ d.o.o. Labin, a Ralf Blomberg dobitnik je zahvale Grada Labina  za uspješnu suradnju s ustanovama i tijelima Grada Labina.

Godišnja nagrada Roberto i Daniela Giannini dodijeljena je mladoj znanstvenici Andreini  Belušic iz Rapca, magistrici fizike i geofizike, za znanstvenoistraživacki rad "Using a generalized additive model to quantify the influence of local meteorology on air quality in Zagreb".

Kulturni dio programa svecane sjednice obogatili su mladi labinski glazbenici: Valentino Blasina, student opernog pjevanja na Sveucilištu u Grazu, Nicol Vidak buduca studentica muzickog konzervatorija u Trstu i Toni Kranjac student Muzicke akademije u Zagrebu. Neizostavni su bili i rabacki delfini, djeca iz podrucnog djecjeg vrtica Pjerina Verbanac u Rapcu, koji su recitirali na cakavštini i plesali balun.

Protekli je tjedan bio obilježen bogatim programom povodoma dana grada, tako u petak, 14. kolovoza, u Crkvi uznesena Blažene Djevice Marije gradani grada Labina mogli su uživati u klasicnom koncertu vrhunskog talijanskog glazbenika Alfreda Tisocca, a u subotu je na Veliku Gospu održana i tradicionalna noc Grada Labina gdje su brojnu publiku na labinskom trgu zabavljali Dražen Zecic, Night express band te lokalni izvodaci.

 


Prilozi