Pretraživanje

Svečani koncert „Glazba bez granica“ u velikoj dvorani Sportskog centra Franko Mileta

Srijeda, 15. Svibnja 2019. - 0:00

Već treću godinu zaredom, mladi i talentirani učenici iz glazbenih škola Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo” iz Sarajeva, Osnovne glazbene škole “Lovro pl. Matačić” iz Omiša, Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika i domaćina, Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, snažnim i gromkim, a ipak univerzalnim i pitkim jezikom glazbe, ruše granice između regija i ljudi u različitim sociološko-povijesnim područjima. “Glazba bez granica”, naziv je projekta u kojemu sudjeluju učenici i njihovi profesori, u zajedničkom muziciranju finog glazbenog tkanja kojeg čini bogat zvučni kolorit velikog simfonijskog orkestra.

Zajedničkim sviranjem, druženjem i intenzivnim probama, razvija se među mladim glazbenicima snažan osjećaj pripadnosti, discipline, samopouzdanja i upoznavanja rada u velikom simfonijskom orkestru, gdje se stječe važno glazbeno iskustvo pod budnim okom i uhom eminentnih dirigenata iz regije.

Ove godine, nakon koncerta u Omišu, mladi glazbenici četiriju škola predstavili su se jučer i labinskoj publici koncertom u velikoj dvorani Sportskog centra Franko Mileta. Simfonijskim orkestrom sastavljenim od učenika i njihovih profesora, ravnao je Josip Nalis iz Zagreba. Interpretirana su ponajbolja djela Straussa, Čajkovskog, Brahmsa, Bizeta, Angerera, Kandera, Šostakoviča i Piazzolle.

Na početku koncerta prisutnima su se obratili ravnateljica Melita Lasek Satterwhite u ime organizatora, Umjetničke škole Matka Brajše Rašana te Borjan Batagelj pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina koji su zaželjeli ugodnu dobrodošlicu svim sudionicima ovog značajnog kulturnog događaja.