Pretraživanje

"Subotnje jutro uz fiziku" - izvanučionička nastava eksperimentalne fizike u Rijeci

Ponedjeljak, 16. Prosinca 2019. - 0:00

Subotnje jutro uz fiziku – popularizacijski projekt Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, održano je  po četvrti put na Sveučilišnom kampusu u Rijeci.  Od početka tog projekta na njemu sudjeluju i učenici Srednje škole Mate Blažine. U  subotu 30. studenog 2019.  na projektu su sudjelovali učenici 4.o i 4.f. razreda koji slušaju fakultativni predmet „Eksperimentalna fizika“.  Uz njih sudjelovali su i Dobrić Mateo (3.f razred) i Martin Šverko (4.e razred).

Projekt je odobren i sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a cilj mu je popularizacija prirodnih znanosti (s naglaskom na fiziku) među učenicima, kroz laboratorijska istraživanja vođena od strane hrvatskih znanstvenika i stručnjaka, te putem znanstveno-popularnog predavanja.

Istraživački usmjerene laboratorijske vježbe podrazumijevaju aktivan angažman učenika uz pomoć nastavnika i na taj način prevladavaju  tradicionalni pristup u sklopu kojega učenici u ulozi pasivnih sudionika u nastavi, samo potvrđuju teorijske rezultate i stječu mehaničke vještine rukovanja mjernim uređajima. Suvremeni pristup podrazumijeva učeničko postavljanje i testiranje hipoteza, predviđanje, gradnju modela, provedbu kontrole varijabla, opisivanje, organiziranje i usustavljivanje opažanja i rezultata mjerenja te predstavljanje istih svojim vršnjacima. U raspravi učenici formiraju zaključke, formuliraju matematičke modele, te razmatraju njihovo značenje i mogućnost primjene. Ovakvim interaktivnim angažmanom oni stječu sposobnost analize rezultata, razvijaju konceptualno razumijevanje te uviđaju važnost istraživanja za razvoj znanosti i za izgradnju vlastitog mišljenja utemeljenog na eksperimentalnim rezultatima.

Učenici Dobrić Mateo (3.f) i Victoria Bucul sudjelovali su u vježbi „Isparavanje vrenjem i kondenzacija“. Učenik Rafael Santaleza (4.f) je u vježbi „Svjetlost kao metar“ koristeći valna svojstva svjetlosti mjerio debljinu vlasi ljudske kose. „Boje kao uvod u kvantu prirodu svijeta oko nas“  je bila istraživačka vježba u kojoj je s kolegama iz ostalih škola radila Lana Klobas (4.f) Parenta Aleksandar (4.f) je sudjelovao u radu grupe koja je eksperimentalno, iz fotoelektričnog učinka mjerila vrijednost Planckove konstante. Anika Budanko (4.o)  i Martin Šverko (4.e) su   istraživali zračenja koje emitiraju tvari i predmeti iz naše neposredne okoline. Učenici Karlo Terković (4.f), Anai Pučič (4.f), Ana Mežnarić (4.o), Brečević Nireja (4.o) i Belušić Gonzales Maria Carmen (4.o) su bili sudionici istraživanja „Astronomija iz naslonjača“. Istraživali su metode detekcije ekstrasolarnih planeta te određivali masu crne rupe.