Pretraživanje

Starogradska jezgra

Kultura, turizam i sport > Kulturna i prirodna baština > Starogradska jezgra

STARI GRAD - Glavni gradski trg oduševit će Vas odlično sačuvanom loggiom iz 16. stoljeća, iz kojeg potječu i glavna gradska vrata sv. Flora. Iznad vrata uklesani su labinski grb te mletački lav, simbol vladavine Venecije. Top iz razdoblja Austrije i niz drugih zanimljivih detalja otkrit ćete šećući starim gradom.

NARODNI MUZEJ I GRADSKA GALERIJA - PALAČA BATTIALA LAZZARINI - Labin je stari rudarski grad, pa je nezaobilazan posjet Narodnom muzeju u kojem najveći dio zauzima prikaz rudarske prošlosti grada – s hodnicima i rudnikom, jedinstven u ovom dijelu Europe. Muzej će Vam razotkriti značenje pojma Labinska republika. Nasuprot Narodnog muzeja nalazi se Gradska galerija u koju svakako zavirite.

MEMORIJALNA ZBIRKA MATIJE VLAČIĆA ILIRIKA - Matija (Franković) Vlačić Ilirik /Matthias Flacius Illyricus/, velikan europske misli 16. stoljeća, svestrani filolog, teolog, povjesničar, znanstvenik i, po mnogima, osnivač biblijske hermeneutike. U njegovoj rodnoj kući u starome gradu Labinu nalazi se memorijalna zbirka sastavljena od tri djela. U uvodnome djelu o zavičaju i Labinu izabrano je i nekoliko misli Mije Mirkovića (Mate Balote), u našim razmjerima osnovnog Vlačićevog biografa koji je veći dio svog života posvetio izučavanju Matije Vlačića. Drugi dio posvećen je gradovima i ličnostima iz života Ilirika, dok su u trećem djelu izložene njegove knjige. http://www.flacius.net

ŽUPNA CRKVA ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE - Župna crkva Blažene Djevice Marije danas je u Istri jedan od rijetkih  sačuvanih spomenika iz doba Venecije, koja u sebi nosi tragove od romantike do gotike, renesanse, baroka, neoklasicizma do graditeljskih utjecaja naših dana. Važan detalj je da se na pročelju crkve u jednoj niši nalazi krasan vencijanski lav s otvorenom knjigom u kojoj piše: PAX TIBI MARCE (Mir tebi Marco). To je potvrda da je Venecija u to vrijeme bila u miru. Da je za vrijeme klesanja lava Venecija ratovala lav bi držao zatvorenu knjigu. Crkva je nazivana još i Sveta Marija Velika, potječe iz 11. stoljeća, ali je u međuvremenu doživjela mnogo promjena i obnova.


;