Pretraživanje

Staging a Play: Antigone u Parku skulptura Dubrova

Četvrtak, 01. Kolovoza 2019. - 0:00

U utorak, 30.07.2019., u jedinstvenom ambijentu amfiteatra „Dolac“ , smještenom u Parku skulptura Dubrova, pred mnogobrojnom publikom izveden je autorski kazališni projekt Matije Ferlina, Staging a Play: Antigone.

Radi se o eksperimentalnoj kazališnoj uspješnici u kojoj Matija Ferlin propituje dramske likove i njihove funkcije u odnosu na potencijal jednog izvođačkog tijela. Svi likovi ove grčke tragedije svedeni su na jednog izvođača koji uz pomoć glasa, pokreta i prostora gradi cjelovitost situacije, narativa i odnosa.

Matija Ferlin i ovog je puta oduševio publiku savršeno prilagodivši svoju već više puta izvedenu predstavu ne tipičnom kazališnom prostoru. U minimaliziranoj i vrlo jasnoj scenografiji brata Mauricija Ferlina stara je vapnenica u amfiteatru dobila značajnu ulogu i uklopila se u Antigoninu dramu bolje od očekivanog.

Izvedbeni projekt Staging a play: Antigone na engleskom jeziku, koreografa i izvođača Matije Ferlina nastavak je višegodišnjeg scenskog istraživanja izvedbenih praksi kroz dva autorska koncepta: solo-izvedbe kojom se bavio u seriji radova Sad Sam, i koncepta proširenih koreografskih uprizorenja u projektima pod zajedničkim nazivom Staging a play. Odabirom Antigone kao ishodišta Ferlin se odlučuje za još radikalniji i kompleksniji pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija. Do sada dokinuti element govora u slučaju Antigone postaje dominantni koreografski alat, element koji suvereno pregovara s tijelom i pokretom, uspostavljajući cjelovitu scensku sliku. Govor, iako prevladavajući, ostaje nevidljiv.

Prisutan je samo u svojoj manifestaciji, kao ozvučeni glas koji čujemo, dok njegov aparatus egzekucije, ono što ga izvodi, usta, ostaju skrivena oku gledatelja. Govor time ostvaruje potpunu scensku autonomiju, oslobođen i od tijela koje ga izgovara i od pokreta koji ga prati. Preuzimanjem funkcija i replika svih protagonista i odnosa koje oni kreiraju, Ferlin izlaže svoj izvođački korpus; pokret i govor, nizu situacija koje balansiraju na rubu izvedbene logike, neprestano poništavajući i obnavljajući relacije između izvedbenih elemenata, iz opisa dramaturga Gorana Ferčeca.

Matija Ferlin je hrvatski koreograf, izvođač i redatelj. Diplomirao je na School for New Dance Development u Amsterdamu. Neko vrijeme živio je i radio u Berlinu, a povratkom u Pulu svoje autorsko djelovanje posvetio je istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti i drugih medija kao što su kratki film, video i izložbe. Predstavljao je i izvodio diljem Europe i Amerike na raznim festivalima.

Izvedba Staging a Play: Antigone prvi je ovogodišnji kulturni program u organizaciji Udruge Mediteranski kiparski simpozij.