Pretraživanje

Srednja škola Mate Blažine okrunila se zlatom na 6. međunarodnom natjecanju Balkan Junior!

Utorak, 15. Svibnja 2018. - 0:00

Elektrotehničari Adam Vozila i Marko Damjanić, učenici 3.e razreda, pod vodstvom njihovih mentora Ivice Komadine i Sanjina Šumberca te podrškom Balkan Junior tima SŠMB-a, kao organizatora, osvojili su 1. mjesto i medalju zlatnog sjaja na 6. međunarodnom natjecanju elektrotehničara/mehatroničara s naglaskom na robotiku koji se od 10. do 13. svibnja održalo u Labinu i to ispred Slovenije i Turske, odnosno Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Rumunjske.

Na natjecanju i susretu učenika, mentora i ravnatelja iz 8 država sudjelovalo je 15 odabranih učenika sa svojim mentorima i ravnateljima škola koje ukupno broje desetak tisuća učenika. Škole natjecanje koriste i za razmjenu znanja i iskustava koja se zasnivaju na višegodišnjem radu mentora na primjeni modernih tehnologije u nastavi elektrotehnike, mehatronike, strojarstva i informatike. Posjetili su kulturne i povijesne znamenitosti Labina i Pule te se opuštali na plažama turističkog Rapca, gdje su i bili smješteni. Domaćinu idu pohvale za kulturno-umjetnički program na otvaranju te za gostoljubivost za vrijeme trodnevnog boravka gostiju kao i za samu organizaciju natjecanja.

Svečana se podjela zahvalnica, priznanja, medalji i pehara održala u subotu 12. svibnja kao i primopredaja zastave Balkan Juniora koja ide u ruke ohridskoj srednjoj školi Oemuc "Sv. Naum Ohridski" koja će dogodine biti domaćin projekta - najprije u listopadu pripremnog sastanka ravnatelja i mentora, a potom u svibnju 2019. natjecanja.

Naši zlatni momci su nam na kraju dali i kratku izjavu:

"Ponosni smo što smo osvojili prvo mjesto na domaćem terenu. Mora se reći da je natjecanje u našoj školi bilo jako dobro organizirano. Praktični zadatak je bio vrlo složen i nitko ga nije do kraja uspio riješiti, ali uz pripreme koje smo imali pred samo natjecanje s našim mentorom profesorom Ivicom Komadinom uspjeli smo. Osvojiti smo visoko 2. mjesto na praktičnom dijelu natjecanja, odmah poslije natjecatelja iz Turske koji su bili bolji od nas za 1 bod. Sljedeća na redu je bila teorija na računalima, gdje smo imali obojica stopostotni učinak, a to sve ne bi bilo moguće bez stručne pomoći tijekom priprema naših profesora Davora Frankovića i Davide Juvana kao i drugih naših profesora u školi. Bilo je napeto do samog kraja i svatko je imao šansu pobijediti. Bilo je to za nas predivno iskustvo. Stečena su nova prijateljstva i htjeli bi zahvaliti svima na podršci, kao i našem razredu, III.e."  naglasili su zlatni Marko Damijanić i Adam Vozila.