Pretraživanje

Snježne padaline zahvatile Labin

Srijeda, 01. Veljače 2012. - 9:07

Labin su nocas zahvatile prve snježne padaline. Temperatura zraka je ispod ništice, te trenutno iznosi -4 °C. Iako su mnogi labinjani iznenadeni snijegom na putu na posao, zimske službe dobro su obavile svoj posao te promet u gradu funkcionira normalno. Na podrucju Labinštine najviše snijega palo je u Rapcu.

Naime, prema jucerašnjoj vremenskoj prognozi, iz Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije upozorili su na moguc snijeg. Premda ne treba ocekivati neke ozbiljnije probleme uzrokovane zimskim uvjetima iskustva iz proteklih zima ukazuju na potrebu kvalitetne i pravovremene pripreme.

U Gradu Labinu djelatnici KP 1. Maj d.o.o. Labin obavili su posipavanje ulica i cesta prema prioritetnim razinama, na nacin da su ulice i ceste prve razine posipane solju, a ulice i ceste druge razine mješavinom rizle i soli. Trenutno je vecina djelatnika KP 1. Maj d.o.o. Labin angažirana na cišcenju snijega i izvršavanju usluge posipavanja prometnica.   

Snijeg i led s plocnika uz zgrade i na prilazu stambenim i poslovnim gradevinama te na pješackim stazama, odnosno dijelu ulice za pješake gdje staze ne postoje dužni su ocistiti vlasnici ili korisnici tih gradevina. Takoder vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora dužni su redovito i pravovremeno održavati cistim od snijega i poledice plocnike ispred i pristupne putove do svog objekta.

   

Upozoravaju se gradani da obavezno u prometu koriste zimsku opremu kako ne bi ugrozili vlastitu i tudu sigurnost. Isto tako vozaci trebaju temeljito ocistiti snijeg i led sa svog vozila prije ukljucivanja u promet, te im se porucuje da se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama kao i da se pridržavaju propisanih zabrana i ogranicenja na cestama.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padalina i neocišcenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slucaj potrebe lijecnicke ili veterinarske pomoci, bolnickog lijecenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slicno) nazovite broj 112 s kojeg ce se uskladivati pružanje potrebne pomoci.

Kako bi spremno docekali zimske uvjete gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika donio je još 14. studenog 2011. godine Operativni plan rada Zimske službe u zimskom razdoblju 2011 – 2012. godine za podrucje Grada Labina. Operativnim planom obuhvaceno je oko 77 kilometara nerazvrstanih cesta i ulica za raljenje i posipavanje. Zimska služba organizirana je za cijelo zimsko razdoblje od 15. studenog 2011. godine do 15. ožujka tekuce godine, tijekom 24 sata dnevno. Radove Zimske službe za nerazvrstane ceste na podrucju Grada Labina izvodit ce trgovacko društvo «1. Maj Labin» d.o.o. Labin, cije je sjedište na Vinežu ujedno i baza Zimske službe.

Povezane vijesti:

Operativni plan Zimske službe

Labin pod snježnom kapom

Snijeg ponovno zabijelio Labin

Labinjani navikli na snijeg

Prve pahulje snijega u Labinu