Pretraživanje

Skulptura MKS-a u Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Utorak, 23. Lipnja 2015. - 11:12

U Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata zapoceli su radovi na izradi podesta za postavljanje skulpture Petra Dolica "Vrata u bolju buducnost". Rijec je o nastavku projekta sa 35. izdanja Mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova iz 2007. kada je realizirana monumentalna i memorijska skulptura akademskog kipara Petra Dolica iz Zagreba namijenjena postavu u Park Hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Labinu.
Ideja o zajednickoj realizaciji skulpture prihvacena je kao moralna obveza, kao cin poštovanja i zahvalnosti prema Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Labina i Labinštine te kao estetsko-sadržajni, odnosno veliki likovni izazov.
Izbor autora bio je promišljen i odgovoran. Petar Dolic mlad je i potvrdeno nadaren kipar o cemu svjedoci njegov ozbiljan životopis. Njegov talent osigurava vrijednost projekta, a mladost upucuje na novi skulptorski senzibilitet koji se otklanja od nepotrebne naracije, moguce patetike i opterecujuce simbolike. Nadalje, kipar je ne samo svjedok vec i sudionik Domovinskog rata, koji nenametljivo i svoje osobno iskustvo pretace u cist znak dajuci mu novo, svakako humano znacenje.

Struktura spomenika bazira se na korištenju istarkog kamena, njegovoj svecanoj bjelini i cinjenici da je milenijski i tradicionalno bio prvim i posljednjim pokrovom covjeka. Troslojan je. Cine ga dvije vertikale i jedna horizontala. Nosivi elementi, stupovi sa upisom pojedinacnih, ljudskih sudbina onih koji se uspinju do svjetla i sunca. Postavljeni su dijagonalno, naglašavajuci vibraciju i život kamena, tvoreci istovremeno i svecana vrata, zasigurno ulaz u bolje, u ljudskije. Stupove natkriva „zaustavljiva rijeka“ ili fragment memorije kao „zaustavljivog vremena“. Vremena koje se predano cuva i prenosi u ime nezaborava. Gornji segment, asimetricno postavljen, priziva mekocu, pitomost i elegancu, nasuprot „hrapavosti“ proživljenog.

U 2015. godini dovršavamo drugu fazu ovog projekta, odnosno postav skulpture u zacrtani i imenovani prostor što se trebalo dogoditi još 2008. godine. Kroz godine postojanja MKS je izlazio iz svog maticnog parka u Dubrovi, ostavljajuci trag svog djelovanja i u drugim mjestima poput Vukovara, Iloka i Zagreba. Ovu skulpturu u Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata pratit ce parkovni pristupi, hortikulturna arhitektura, kamene sjedece klupe, rasvjeta, postolja i barjaci te ostala urbana oprema cime se zatvara ova parkovno – spomenicka cjelina koja ce biti svecano otvorena 2. kolovoza uoci blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kada se ujedno obilježava i Dan hrvatskih branitelja. Ovaj projekat vrijedan 260 tisuca kuna zajednicki financiraju Grad Labin i Ministarstvo branitelja.


Prilozi