Pretraživanje

Sportska zajednica Grada Labina

Građani i gradska uprava > Gradske tvrtke i ustanove > Sportska zajednica Grada Labina

Sportska zajednica Grada Labina sukladno odredbama Zakona o sportu, skrbi o promicanju i poticanju svekolikog sporta na svom području, usklađuje djelatnost svojih članica, objedinjuje i usklađuje programe sporta na svom području te predlaže program javnih potreba u sportu i skrbi o njegovom ostvarenju. Zajednica broji 30 sportskih udruga i pokriva široku lepezu sportova. Najznačajnije udruge članice Zajednice, sa velikom tradicijom i značajnim uspjesima u svojoj povijesti su Ženski rukometni klub „Rudar“, Rukometni klub „Mladi rudar“ i Nogometni klub „Rudar“

Sportom se u Labinu, što kroz klubove a što rekreativno, bavi 1500-2000 ljudi, od čega je polovica mlađih od 18 godina.
Zajednica ima zaposlenog profesionalnog tajnika, Izvršni odbor ima 7 a Skupština 32 člana. Osim redovitog financiranja sportskih udruga Zajednica organizira i financira prijevoz sportaša na službena natjecanja, liječničke preglede svih sportaša, korištenje sportskih objekata te stručno usavršavanje kadrova, a od 2012. godine, Zajednica prema Pravilniku sufinancira rad licenciranih stručnih kadrova u mlađim uzrastima. Trenutno Zajednica sufinancira rad 25 licenciranih trenera u raznim sportovima. Također dodatno se financiraju i sportske manifestacije od veće važnosti za Grad Labin, a financijski se prate i vrhunski sportaši. Važno je napomenuti da se raspodjela financijskih sredstava udrugama vrši prema važećem Pravilniku u kojem su obuhvaćeni svi najvažniji kriteriji prema kojima se vrši vrednovanje aktivnosti udruga, kao što su kategorija sporta, masovnost i stupanj natjecanja. Svi temeljni akti te tekući dokumenti i odluke Zajednice, mogu se pronaći na internet stranici www.ssglabin.hr. Sportska zajednica Grada Labina od 2016. godine osigurava sportskim klubovima besplatno računovodstvo.

Sportska zajednica Grada Labina aktivno učestvuje u organizaciji sportskih manifestacija na Labinštini a određene akcije provodi i organizira samostalno. Posebno je Zajednica ponosna na Olimpijadu osnovnih škola Labinštine koja se u 2015. organizirala osmi put zaredom. Na Olimpijadi sudjeluje 6 osnovnih škola iz Labina i općina koje gravitiraju Labinu, te ukupno preko 400 djece. Škole se natječu u malom nogometu, košarci, rukometu, mini-rukometu, odbojci, stolnom tenisu i atletici. U svakoj disciplini najboljima se dodjeljuju medalje kao i na pravoj Olimpijadi (zlatna , srebrna i brončana), a najuspješnija škola dobiva veliki prijelazni pehar kojeg drži do slijedeće Olimpijade. Pokrovitelji Olimpijade su Grad Labin i općine Labinštine, a supokrovitelji Savez sportova Istarske žuapnije i Hrvatski Olimpijski Odbor.

Osim tih manifestacija, Zajednica financira i podupire i mnoštvo drugih koje su u Labinu već postale tradicionalne, a to su: Kvarnerska rivijera, judo turnir „Labinska republika“, jedriličarske regate „Labinska republika“ i „Rabačka regata“, rukometni turnir povodom Dana rudara, atletsku utrku Grada Labina, trail utrku „100 milja Istre“ i dr.  Temeljem postojećeg Pravilnika o nagradama i priznanjima, Zajednica svake godine bira i nagrađuje najuspješnije sportaše godišnjim priznanjima pojedincima, klubovima i sportskim djelatnicima.  Od većih uspjeha labinskih sportskih klubova u povijesti, svakako treba izdvojiti osvajanje omladinskog prvenstva Jugoslavije od strane ŽRK „Rudar“, te njihovo dvostruko sudjelovanje u prvoj jugoslavenskoj ligi, kao i dvostruko sudjelovanje muškog rukometnog kluba u 1. hrvatskoj ligi, dok su nogometaši „Rudara“ 1964. osvojili republičku ligu i nekoliko godina igrali 2. hrvatsku nogometnu ligu zapad.. Velike uspjehe kroz povijest bilježimo i u pojedinačnim sportovima kao što su atletika, judo, kickboxing, boćanje i jedrenje, pogotovo u mlađim uzrastima u kojima smo osvajali pregršt medalja na državnim prvenstvima i međunarodnim natjecanjima, te iznjedrili mnogo državnih prvaka. U ovoj i slijedećim godinama,Sportska zajednica Grada Labina zajedno sa gradskim strukturama posvetit će se poboljšanju sportske infrastrukture.

Kontakt:
Tajnik Sportske zajednice Grada Labina
Siniša Verbanac
Tel. +385 52 851 403
email: tajnik(at)ssglabin.hr
web: www.ssglabin.hr


;