Pretraživanje

Sat za Planet Zemlju – Ugasimo svjetla na jedan sat!

Četvrtak, 27. Ožujka 2014. - 11:19

WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, osmu godinu za redom organizira najvecu svjetsku volontersku akciju Sat za Planet Zemlju, globalno poznatu kao Earth Hour. Sve je zapocelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi racuna o otisku kakav ostavljamo na našem planetu.

Vec dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveca svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta iskljucena u više od 5000 gradova iz više od 157 zemalja! I Hrvatska je jedna od njih - lani smo ugasili svjetla u 48 gradova: zagrebacka katedrala, dubrovacke zidine, pulska arena, splitska Dioklecijanova palaca tek su neke od znamenitosti koje su utonule u mrak. Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo poceti voditi racuna o resursima koje trošimo. Tako posljednje subote u ožujku, od 20:30 sati, sat vremena iskljucujemo javnu rasvjetu, rasvjetu u korporacijama ali i u domovima, kako bismo se pridružili ovoj akciji.

Grad Labin ove ce se godine, po drugi put, ukljuciti u ovu volontersku akciju u subotu, 29. ožujka 2014. godine. Naime, u 20:30 sati na sat vremena ugasit ce se javna rasvjeta u Podlabinu (cjelokupno podrucje Mjesnog odbora Labin donji i Mjesnog odbora Kature i dio naselja Marcilnica i Vinež). Skrecemo pozornost sudionicima u prometu da u tom vremenu posvete vecu pozornost u vožnji.

Pozivamo gradane da se ukljuce u akciju i na sat vremena ugase rasvjetu u svojim domovima!