Pretraživanje

Samostalna izložba Emila Bobanovića Ćolića otvara se u Gradskoj galeriji Labin u petak, 24. svibnja

Srijeda, 22. Svibnja 2019. - 0:00

Gradska galerija Labin ima veliku čast, u petak 24. svibnja u 20:00 sati, nakon dugih osam godina ponovo ugostiti samostalnu izložbu dobro znanog likovnog pedagoga i slikara Emila Bobanovića Ćolića, koji je svojim radom kroz život obilježio mnoge generacije.

Izložit će dva ciklusa slika o kojima u pratećem katalogu izložbe pišu tekst dvojica stručnjaka, povjesničar umjetnosti Marin Ivanović te muzejski savjetnik i profesor, Dr. Antun Karaman.

Emil Bobanović Ćolić rođen je 1926. godine u Kuni na Pelješcu. Gimnaziju je pohađao u Krku, a Školu primijenjene umjetnosti u klasi Ante Kaštelančića završio je u Splitu. Jedno je vrijeme radio kao nastavnik u Mostaru, a onda se zaputio u Zagreb gdje je diplomirao slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod dr. Marina Franičevića. Izlagao je u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, SSSR-u, Francuskoj, Južnoafričkoj Republici, Bugarskoj, Austriji i Danskoj. Na svjetskoj izložbi Biennale Internazionale d` Arte Contemporanea u Firenci, 2001. godine nagrađen je medaljom Lorenzo il Magnifico i diplomom u selekciji skulptura. Dobitnik je i mnogih drugih nagrada i priznanja. Član je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb i A.I.A.M. (Accademia Internazionale d`Arte Moderna) u Rimu. Živi i radi na relaciji Kuna, Trstenik na Pelješcu, Zagreb, Labin i Monza (Italija).

Ciklusom Ptice, nakon izvjesnog geometriziranja i purificiranja forme primjetnog u ciklusima Trabakule i Jedra te formalno, iako ne i suštinski, apstraktnih modro-crvenih slika sabranih pod amblematskim nazivom Duh djetinjstva, kao i crveno-crnih slika sličnog predznaka koje su prethodile i(li) nastajale usporedno s Pticama, Emil Bobanović Ćolić iznova se približio konstruktivno-stiliziranoj figuraciji uspješno ostvarivši još jednu vrlo zapaženu slikarsku cjelinu.

Iako ga godine sustižu, sigurnost njegove ruke, svježina palete i stvaralački žar, neprijeporno je, nimalo ne posustaju. Ne predaje se on tako lako. Upravo suprotno. Što je stariji, to je slobodniji i hrabriji. I zadovoljniji, jer ga nataloženo, dugim i upornim radom stečeno iskustvo, radost življenja, sloboda izbora te užitak i lakoća stvaranja ispunjuju zadovoljstvom, vitalnošću i snagom što rezultira djelom, koje je svojim umjetničkim, emotivnim i estetskim vrijednostima domašilo temeljne istine i emotivna polazišta, sam iskon njegova vlastitog imaginativnog svijeta."

(Dr. Antun Karaman...iz predgovora katalogu izložbe)


Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 16. lipnja 2019.

Radno vrijeme galerije:

Od ponedjeljka do subote od 9 do 13 i od 17 do 20 sati.

Nedjeljom zatvoreno.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i tvrtke Vodovod d.o.o. Labin.

Prilozi