Pretraživanje

Sajam pčelinjih proizvoda, međunarodni cooking show na bazi meda i otvorenje gradskog pčelinjaka

Ponedjeljak, 02. Rujna 2019. - 0:00

U sklopu međunarodnog projekta suradnje „MED-O-VITA“ održati će se sajam pčelinjih proizvoda 07. rujna 2019. s početkom u 18:00 sati u Rapcu na Riivi.

 

LAG „Istočna Istra“, u ulozi nositelja projekta, zajedno sa partnerima na projektu  LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline predstaviti će med i pčelinje proizvode svojeg područja.

 
U sklopu projekta MED-O-VITA izrađena je i zajednička kuharica „Recepti s medom“ u kojoj je svaki LAG predstavio po 5 recepta s vlastitog područja u suradnji sa ugostiteljima. S područja LAG „Istočna Istra“ ovoj kuharici svojim receptima doprinijeli su Florian Radićanin i Agroturizam „PINETA“ sa receptom Palačinske s kozjom skutom i medom,  Ljiljana Mekiš i Agroturizam „GIOVANNA“ sa receptom Patka s medom i narančom s kuglicama od  riže, Leone Višković i Alvona d.o.o. Labin sa receptom Karamelizirane kruške sa skutom i medom, Denis Peteani i Hotel Peteani sa receptom Labinski krafi sa kremom od meda te Toni Dragičević i restoran Due fratelli sa receptom Burger od ribe s kremom od buče i meda.

 

S ciljem veće prepoznatljivosti meda te njihove primjene u kulinarstvu u Rapcu na rivi očekuje vas i međunarodni cooking show kamo će se pojedini recepti na bazi meda pripremati. Zainteresirani posjetitelji moći će tako besplatno degustirati burger od ribe s kremom od buče i meda (Due Fratelli), Karamelizirane kruške sa skutom i medom (Alvoda d.o.o.), kranjsku kobasicu s medom, loški kruh te orahove štrukle s medom (LAS loškega pogorja), medni kruh i domaće pileće varivo s knedlom i medom iz pokrajine Koroške (LAS Mežiške doline), medni sladoled, žlikrof od pira punjen suhim voćem i preliven medom (LAS s CILjem).

 

Sajam pčelinjih proizvoda otvoriti će Kulturno umjetničko društvo “Ivan Fonović Zlatela” Kršan, a kasnije će nastupiti Lounge Trio iz Poreča.


U okviru ovog projekta izgrađen je Edukativni gradski pčelinjak u Labinu (Viletama) koji će svoja vrata otvoriti za sve zainteresirane 07.09.2019. s početkom u 11:00 sati. LAG provodi ovaj projekt u suradnji sa Pčelarskom udrugom Labin.

 

Projekt doprinosi prepoznatljivosti područja pčelarstva i valorizaciji pčelinjeg proizvoda, diversifikaciji turističke ponude, očuvanju prirodnog okoliša i razmjeni iskustva i znanja na području LAG-a.