Pretraživanje

Pučko otvoreno učilište Labin partner u projektu 'Istarska mreža znanja'

Četvrtak, 07. Lipnja 2018. - 0:00

U srijedu, 6. lipnja, je održan inicijalni sastanak partnera i konferencija za medije povodom početka projekta „Istarska mreža znanja“. Projekt „Istarska mreža znanja“ provodi Diopter - otvoreno učilište s partnerima: Pučko učilište Labin, Pučko učilište Umag, Ekonomska škola Pula, udruga ZUM i Institut za razvoj tržišta rada. Vrijednost projekta je 994.350,36 HRK te se u 100%-tnom iznosu financira iz fonda Europske unije. Projekt traje 20 mjeseci. 

 Na predstavljanju su Maja Milevoj, ravnateljica Diopter - otvorenog učilišta te predstavnici partnera predstavili projekt i glavne ciljeve i aktivnosti istoga. Cilj projekta je unapređenje lokalnog tržišta rada i razvoj zapošljivosti 42 korisnika projekta kroz razvoj suvremenih modela podrške u obliku Klubova za zapošljavanje i inovativnih obrazovnih programa u skladu s mjerama SRLJP IŽ.

Maja Milevoj u ime nositelja je pojasnila razlog odabira imena projekta i još jednom naglasila važnost umrežavanja u Istri, posebno umrežavanje učilišta koje je realizirano ovim projektom: „Učilišta iz Pule, Labina i Umaga će zajedno razvijati i provoditi obrazovne programe, dopunjavati rad s polaznicima i kroz projekt osigurati i podršku u zapošljavanju.“

Osim snažnog partnerstva, projekt podržava inovativnost i konkurentnost koje su za gospodarstvo i za polaznike od velike važnosti. Kroz projekt će se razviti novi program „Monter optike“ koji podržava provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije. To je zanimanje koje će nam donijeti brži i dostupniji Internet. Također, provoditi će se usavršavanje iz talijanskog jezika i rada na društvenim mrežama.  Ukupno 42 osobe će dobiti priliku sudjelovati u ovim programima.

Lana Načinović iz Instituta za razvoj tržišta rada je naglasila kako je danas potreban individualniji pristup svakoj osobi u obrazovanju pa tako i u traženju zaposlenja. Takav individualniji pristup će se organizirati u Klubovima podrške koji će se održati u Puli, Umagu i Labinu. Klubovi su metoda koja kombinira učenje, dijeljenje iskustava sudionika te osobni i profesionalni razvoj.

Predstavnice učilišta partnera Tatjana Vujić, Pučko učilište Umag i Pučko učilište Labin Daniela Mohorović naglasile su zadovoljstvo provedbom projekta koje ih dodatno povezuje i umrežava, omogućava dijeljenje znanja i unapređenje metoda rada s polaznicima. Kroz projekt će se omogućiti i online učenje kroz e-learning sustav. Dio nastave će biti proveden „na daljinu“. Biti će i nama zanimljivo učiti kroz provedbu i vidjeti kako tako nešto funkcionira u praksi“.

Projekt se dotakao i budućih generacija koje se još školuju u formalnom sustavu obrazovanja. Vlasta Vujačić ispred partnera udruge ZUM i Petko Radulović, ravnatelj Srednje Ekonomske škole Pula pojasnili su kako će i učenici 3. i 4. razreda škole dobiti karijerni kutak u školi te kako će se provoditi radionice koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada (europska volonterska služba, pisanje CV-a i predstavljanje poslodavcu, rad na društvenim mrežama i sl.).