Pretraživanje

Pucko otvoreno ucilište Labin organizira edukaciju za održivu uporabu pesticida

Srijeda, 28. Siječnja 2015. - 7:50

Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/2012) definiramo je da svi poljoprivrednici koji kupuju zaštitna sredstva odredene kategorije, od studenog 2015. godine više to nece moci ukoliko nisu prošli izobrazbu o sigurnom rukovanju pesticidima i njihovoj  pravilnoj primjeni. Pucko otvoreno ucilište Labin u suradnji s Diopterom – Otvorenim ucilištem iz Pule, uz financijsku potporu Grada Labina, organizira edukaciju za održivu uporabu pesticida u srijedu, 11. veljace 2015. godine u 17,00 sati u Velikoj vijecnici Grada Labina.

 

Cilj edukacije je pouciti korisnike pesticida njihovoj primjeni, na nacin da se smanji rizik i štetni ucinci uporabe pesticida na zdravlje ljudi i na okoliš te potaknuti integriranu zaštitu bilja i primjenu alternativnih metoda ili postupaka poput nekemijskih alternativa pesticidima. Svi oni koji uspješno polože ispit dobiti ce Iskaznicu koja ce im služiti kao identifikacijski dokument pri kupnji zaštitnih sredstava. Program edukacije propisalo je Ministarstvo poljoprivrede.

 

Ukupni troškovi edukacije iznose 400,00 kuna u što je ukljuceno: upisnica, predavanje, ispit i potvrda o položenom ispitu. Troškovi izdavanja iskaznice iznose 30,00 kuna i uplacuju se u državni proracun Republike Hrvatske. Grad Labin sufinancira troškove predmetne edukacije svojim gradanima u iznosu od 50,00 kuna po polazniku. Prijave su moguce u Puckom otvorenom ucilištu Labin osobno na adresi Alda Negrija 11 ili telefonski na broj 852 133.