Pretraživanje

Proracun Grada Labina otvoren javnosti

Srijeda, 15. Lipnja 2011. - 8:37

Institut za javne financije predstavio je u utorak, 14. lipnja 2011. rezultate istraživanja Indeks otvorenosti proracuna 33 hrvatska grada u kojem je Grad Labin polucio više nego dobre rezultate.

Naime, tijekom 2010. godine Institut je mjerio transparentnost proracuna 33 hrvatska grada. Željelo se ispitati kvalitetu informacija u gradskim proracunima te istražiti otvorenost gradskih proracunskih procesa javnosti.

Indeks otvorenosti gradskih proracuna prosjecno iznosi 65, što znaci da su gradovi pružali 65% ocekivane transparentnosti (kvalitete informacija u proracunskim dokumentima i otvorenosti gradskih proracunskog procesa javnosti). Najbolji rezultat postigao je Slavonski Brod (82), a najlošiji Šibenik (45). Grad Labin dijeli osmo mjesto sa Gradom Dubrovnikom. Ispred Grada Labina osim Slavonskog  Broda su Osijek, Opatija, Zagreb, Zaprešic, Cakovec i Rijeka.  

Labin prednjaci medu istarskim gradovima

Prvi podindeks otvorenosti gradskih proracuna prosjecno iznosi 57, što znaci da se u prosjeku pronašla 57% ocekivana kvaliteta informacija u gradskim proracunima Najbolji je rezultat postigao Slavonski Brod (79), a najslabiji Pazin (34). Grad Labin je na 13 mjestu.

Drugi podindeks otvorenosti gradskih proracuna prosjecno iznosi 82, što znaci da su gradovi pružili 82% ocekivane otvorenosti gradskih proracunskih procesa javnosti. Najbolje rezultate ostvario je Grad Labin koji prvo mjesto dijeli sa Gradom Karlovcem, a najlošije Vinkovci (47).

Iako se može ciniti kako razlika izmedu najbolje i najlošije rangiranog grada nije prevelika, treba imati na umu da je prema navodima Instituta za javne financije istraživanje provedeno u 33 najveca i najrazvijenija grada, pa bi razlike u transparentnosti vjerojatno bile i vece kad bi se u istraživanje ukljucile sve lokalne jedinice.

Uz Grad Labin u istraživanje su iz Istarske županije bili ukljuceni slijedeci gradovi: Rovinj, Pula, Porec, Umag i Pazin. U svim segmentima istraživanja Grad Labin prednjaci u odnosu na sve ostale istarske gradove.  

Detaljne rezultate projekta mogu se pronaci na stranicama Instituta za javne financije.


Prilozi