Pretraživanje

„Proljeće u Labinu“ uz brojne kulturne, sportske i eno-gastro manifestacije

Srijeda, 05. Travnja 2017. - 0:00

„Proljeće u Labinu“ manifestacija je kojom se našim sugrađanima i posjetiteljima žele ponuditi dodatni sadržaji i animirati ih da se uključe u događanja kulturnog, rekreativnog, eno-gastro, edukativnog i ekološkog karaktera. Manifestaciju „Proljeće u gradu“ Grad Labin organizira devetu godinu za redom u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Labina, Trgovačkim društvom „1. Maj Labin“, Projektom Labin – Zdravi grad, Pučkim otvorenim učilištem Labin, Gradskom galerijom i Narodnim muzejom, Centrom „Liče Faraguna“, Savezom sportova Grada Labina, osnovnim školama Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“, Udruženjem obrtnika Labin, LAG-om "Istočna Istra", dječjim vrtićima, sportskim udrugama, udrugama za mlade i udrugama u kulturi.

Tako nas, nadolazeći vikend od 7. do 9. travnja očekuje peto izdanje Ultratrail utrke „100 milja Istre“ čiji je organizator SRK Alba i tvrtka Sportbox u suradnji s Istarskom županijom te svim gradovima i turističkim zajednicama kojima prolazi utrka. Dio je Svjetskog kupa u trail trčanju i među 20 najpoznatijih svjetskih utrka.

Ovog petak u večernjim satima Gradska galerija Labin otvara samostalnu izložbu Milana Blažeka "Ratio.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u suradnji sa Istarskom županijom i sedam istarskih gradova organizira rekreativnu manifestaciju, pješačenje pod nazivom „Hoditi i zdravi biti“ 8. travnja. Pješačenje će se istodobno održati u Puli, Umagu, Pazinu, Poreču, Buzetu i Labinu u subotu, 8. travnja 2017., a dan kasnije u Rovinju. Organizator Grad Labin u suradnji sa Planinarskim društvom „Skitaci“ ove godine organizira pješačenje na relaciji Relacija Kature – Crkveno – Štrmac – Vodosprema – Kature, a polazak je s Trga Kature.

Uskršnji doručak na rivi u Rapcu 16. travnja organiziraju Turistička zajednica Grada Labina i Udruženja obrtnika Labin.

Gradska knjižnica Labin nudi bogat program tokom cijelog razdoblja trajanja manifestacije od travnja do lipnja 2017., a najintenzivniji će biti 21. travnja kada se obilježava „Noć knjige“.

1. Maj d.o.o. Labin u suradnji s Gradom Labinom organizira deveto izdanje Sajma cvijeća na Trgu labinskih rudara 21. i 22. travnja, kada se održava i gastro manifestacija „Si naši gušti“ te Tržnica ekoloških proizvoda.  

Planinarsko društvo Skitaci 22. travnja 2017. vodi nas na tradicionalni planinarski pohod 14. Long Walk Day na relaciji Brseč – Skitača, a dan kasnije Grad Labin, LAG „Istočna Istra“ i Brdsko biciklistički klub „Istra bike“ zajedno sa Turističkom zajednicom Grada Labina, Općinom Kršan i Turističkom zajednicom Kršan organiziraju proljetnu rekreativnu biciklijadu „Terra Albona“ za sve građane, ljubitelje biciklizma i rekreativce. Biciklijada „Terra Albona“ manifestacija je koja je dokazala da je Labin 2016. godine bio jedno od najposjećenijih rekreativnih biciklističkih okupljanja Istre, ali i šire. Na prošlogodišnjoj jesenskoj biciklijadi učešće je uzelo više od 200 biciklista svih uzrasta s područja Labinštine, ali i iz Rijeke, Pule, Pazina, Lovrana, Mošćeničke drage i Ogulina. Biciklijada će ove godine imati i svoj proljetni karakter pa će se proljetna biciklijada „Terra Albona“ održati 23. travnja (nedjelja) na relaciji Park skulptura Dubrova – Nedešćina – Veljaki – Kršan  – Nedešćina – Park skulptura Dubrova. Biciklijada je rekreativnog tipa, a dužina rute bit će oko 25 kilometara.

Labin Zdravi grad tokom cijele godine provodi niz preventivnih i edukativnih akcija za sve generacije naših sugrađana. U sklopu projekta obilježit će se Dan planeta Zemlje i Svjetski dan zaštite okoliša rekreativnim, edukativnim i eko akcijama. Dan Hrvatskih zdravih gradova obilježit će se glazbeno – scenskim nastupima radionica Labin zdravoga grada.

11. svibnja 2017. održat će se I. znanstveno-stručni skup „Labinski kulturno povijesni susreti” u Gradskoj knjižnici Labina, a dan kasnije Međunarodni festival puhačkih orkestara.

Narodni muzej Labin predstavit će aktivnosti u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, a Umjetnička škola Matka Brajše Rašana uz brojna događanja ima klavirski maraton 19. svibnja 2017. u Parku skulptura Dubrova te Rabac Orchestra Festival 13. lipnja u Rapcu.

Gastro manifestacija 2. Festival kvarnerskog škampa održava se ove godine 27. svibnja na rivi u Rapcu. Na Festivalu spravljati će se jela od kvarnerskog škampa ulovljenog od strane lokalnih ribara, članova Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Alba“.

Dječji vrtići i škole te Centar „Liče Faraguna“ obilježit će Međunarodni dan obitelji, Međunarodni dan plesa, Dan planeta zemlje, Svjetski dan zaštite okoliša, Dan vrtića i Dan škole.

Programski letak bit će distribuiran po školama, vrtićima, i najfrekventnijim punktovima u gradu.

Prilozi