Pretraživanje

Projekti triju labinskih organizacija sufinancirani putem natječaja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

Utorak, 13. Srpnja 2021. - 0:00

Danas je u lijepom ambijentu Starog grada Labina održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata u sklopu natječaja „Mali projekti za bolje sutra“ Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Potpisivanju su nazočili gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može te predstavnici udruga i ustanova s područja Grada Labina kojima je odobreno sufinanciranje projekata, Jedriličarskog kluba „Kvarner“ Đulijano Kos, Udruge Kreativna akademija Labin  Zvjezdana Lukšić,  te Gradske knjižnice Labin Silvia Fiamengo.

Gradonačelnik Glavičić na samom je početku istaknuo kako su udruge u Labinu postigle zavidnu razinu te su njihovi projekti kvalitetni što znači da je ulaganje  u civilno društvo donijelo rezultat.

„Kroz ovakve se projekte zajednici poklanja velika vrijednost u vidu kvalitetnih i zanimljivih produkata samih projekata. To je priča koja se godinama potiče kroz ulaganje u Fond gradova i općina, odnosno financiranjem projekata koji svojom relativno malom financijskom vrijednošću ostavljanju nešto puno vrijednije vlastitoj zajednici. Zbog toga, drago mi je da smo danas ovdje na potpisivanju ugovora za nova tri vrlo zanimljiva projekta na području Labina. Čestitke svima još jednom i zahvala Zakladi na prepoznavanju kvalitete, a nadam se kako ćemo i iduće godine na istom ili nekom drugom mjestu potpisivati ugovore za nove projekte koji će još jednom dokazati kako je Labin dobar primjer razvoja civilnog društva.“- naglasio je gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić

Prisutnima se obratila i upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može istaknuvši kako je ove godine na natječaj pristiglo 50 prijava, a administrativnu provjeru prošlo je 36 prijava te zadovoljilo uvjete za prolaz u daljnji korak procjene. Iz Labina je pristiglo ukupno šest prijava te su sve prošle uvjete za prolaz u korak procjene. Maksimalni iznos sufinanciranja od 25 tisuća kuna dodijeljeni su za tri projekta, a istaknula je i kako se kroz  desetak godina postojanja zaklade upravo Labin ističe kvalitetom projekata i suradnjom javnog i civilnog sektora. Naglasila je i da je kroz sufinanciranje projekata iznos odobrenih sredstava nešto veći od onog uplaćenog od strane Grada u Fond te je to još jedan dokaz istinske kvalitete samih udruga i projekata. Kroz vrijeme postajanja Zaklade projekti u Labinu uključivali su više od 27 tisuća različitih korisnika i više od 310 volontera uključenih u realizaciju.

Podsjetimo, na području Grada Labina odobreni su projekti Jedriličarskog kluba Kvarner naziva „Do Teleferike i nazad“, Gradske knjižnice Labin „Osnivanje knjižničnog stacionara u Rapcu –„Mala knjižnica Rabac“ te Udruge Kreativna akademija Labin „Prozori labinskih legendi“ te su sva tri ostvarili maksimalan iznos financiranja od 25.000,00 kuna.

Odobreni projekti s područja Grada Labina:

Jedriličarski klub „Kvarner“ /  „Do Teleferike i nazad“      

Projektom se podiže svijest o važnosti industrijske baštine Teleferika na području naselja Rabac te uređuje pristupni put do navedene lokacije kroz uključivanje različitih dionika, Mjesnog odbora Rabac, udruga i TZ-a u provedbu aktivnosti.

Gradska knjižnica Labin / „Osnivanje knjižničnog stacionara u Rapcu – „Mala knjižnica Rabac“ /

Projektom će se u naselju Rabac omogućiti osnovna knjižnična usluga – posudba i rekreativno čitanje knjiga. U novouređenom prostoru, građanima poznatom kao prostorijama Mjesnog odbora Rabac, biti će dostupno petstotinjak knjiga za sve uzraste. Kako bi sam prostor dobio na atraktivnosti, održat će se radionica oslikavanja interijera te akcija uređenja vanjskog dijela prostora.

Udruga Kreativna akademija Labin / „Prozori labinskih legendi“ /

U cilju aktivnog uključenja građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu okruglih stolova i umjetničke  aktivnosti oslikavanja u starogradskoj jezgri Labina 6 murala s prikazom osoba i ličnosti koji su ostavili snažan trag na području Labinštine. Međusektorskom suradnjom, razvojem volonterstva i inovativnim modelom uključivanja građana izravno se doprinosi povećanju društvenog kapitala u lokalnoj zajednici te rješavanju zajedničkih problema.