Pretraživanje

Projekt "Zaštita zubi" dobitnik pohvale za Naj akciju 2012. godine

Četvrtak, 29. Studenog 2012. - 9:57

Projekt Labin Zdravog grada „Zaštita zubi“ ovogodišnji je dobitnik pohvale za Naj akciju 2012. godine u izboru Središnjeg koordinacijskog odbora projekta “Gradovi i opcine – prijatelji djece”, kojeg cine predstavnici  Saveza društva Naša djeca i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Projekt Zaštita zubi provodio se tijekom cijele pedagoške, odnosno školske godine kroz sva odjeljenja i grupe i dijelom kroz nastavne predmete u predmetnoj i razrednoj nastavi. Važnost projekta je interakcija - medudjelovanje svih struktura i segmenata  u sustavu odgoja i obrazovanja sa zdravstvenim sustavom i u suradnji sa roditeljima.

Projekt je, kao primjer dobre prakse, prezentiran na 16.  Sajmu zdravlja u Vinkovcima koji se provodi u okviru Hrvatske mreže zdravih gradova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Organizator akcije je Labin zdravi grad u suradnji sa djecjim vrticima, osnovnim školama i zdravstvenim djelatnicima. Koordinatorica projekta „Zaštita zubi“ je Božena Vutuc-Frankovic, dr. med. dent.. U provedbu akcije bili su ukljuceni svi odgajatelji u djecjim vrticima, uciteljice, razrednici i profesori biologije u osnovnim školama, roditelji jaslicke, vrticke i školske djece, ginekolozi, patronažne sestre, pedijatrica i lijecnica školske medicine i stomatolozi.

U akciju je bilo ukljuceno 480 djece vrtickog uzrasta, 534 djece iz Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ i 327 djece iz Osnovne škole Matije Vlacica, odnosno ukupno 1341 dijete. Tome broju treba pridodati oko 500-tinjak roditelja djece iz djecjih vrtica, 256 roditelja ucenika iz Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ i 327 roditelja ucenika iz Osnovne škole Matije Vlacica, odnosno ukupno 1083 roditelja. U akciji je ucestvovalo 164 osoba iz djecjih vrtica i osnovnih škola (odgajatelji, ucitelji, tehnicko osoblje) i 39 zdravstvenih djelatnika te 7 djelatnika Gradske uprave Grada Labina i projekta Labin-Zdravi grad.

Realizacija svih aktivnosti provedena je iz sredstava Grada Labina kroz  Projekt Labin-Zdravi grad i uz potporu tvrtke Apolonia d.o.o. iz Labina koja ima sa Gradom Labinom potpisan Sporazum o zajednickoj suradnji na projektu „Zaštita zubi u Gradu Labinu“ i sudjeluje u promociji zdravlja zubi kroz predavanje i radionice te sa donacijama pribora za provodenje dentalne higijene u vrticima i osnovnim školama.

Akcija je inovativna  jer je po prvi puta  u djecjim vrticima i školama uvedena sistematska sveobuhvatna i cjelovita briga o zdravlju zubi djece. Zdravlje zubi direktno utjece na cjelokupno zdravlje te pravilan rast i razvoj djeteta.

Rezultat akcije je projekt  ugraden u godišnji program rada djecjih vrtica i curriculum osnovnih škola. Kroz projekt postiže se osviještenost i odgovornost roditelja o važnosti ocuvanja zubi kao sastavnice opceg zdravlja.