Pretraživanje

Projekt "Prijateljski gradovi Labin i Baja"

U veljači 2012. godine kandidiran je projekt Twinning towns –Labin and Baja na natječaj Europske Unije u okviru Programa „Europa za građane“, Aktivnost 1. Aktivni građani za Europu, Mjera 1.1. Sastanci građana bratimljenih gradova. Europska unija financira do 15 000 eura ovisno o broju sudionika. Europa za građane program je kojim se pruža financijska potpora projektima promicanja „aktivnog europskog građanstva“. Program odgovara na potrebu aktivnijeg sudjelovanja građana u izgradnji Europe i potiče suradnju između građana i njihovih organizacija u različitim zemljama s ciljem susreta, zajedničkog djelovanja i razvoja njihovih vlastitih ideja u europskom okruženju, uz poštivanje međusobne različitosti. U projektu je definirano 5 događaja na kojima se predviđa sudjelovanje oko 100-tinjak sudionika iz Labina i oko 130 iz Baje.

Grad Labin sudjelovao je na gastro-kulturnoj manifestaciji „Fišijada“ u prijateljskom gradu Baja, koja se već tradicionalno održava druge subote u srpnju na glavnom trgu u centru Baje. 2012. godine, obilježavajući 10. godišnjicu prijateljstva, Labin je bio počasni gost – grad partner na Fišijadi. U projektu je sudjelovalo ukupno 100-tinjak sudionika iz Labina na različitim događajima. 

Prvi događaj održao se u četvrtak, 12. srpnja 2012. godine otvorenje izložbe fotografija „Žika Tasić – svjedok vremena“. Na izložbi su prikazane crno-bijele fotografije slikane u labinskim i raškim rudnicima. Većina fotografija snimljena je 03. ožujka 1964. godine, kada Žika Tasić zajedno s ostalim rudarima silazi liftom u rudnik. Izložbi je prisustvovao i član obitelji, Radoslav Tasić.

Preostala delegacija iz Labina doputovala je u Baju u petak, 13. srpnja 2012. godine. Glavni dio programa započeo je u subotu kada se i održavala glavna fešta. U 17,00 sati u dvorištu zgrade gradske uprave upriličen je svečani prijem za oko 200-tinjak uzvanika. Gradonačelnik Baje, Robert Zsigo, obratio se uzvanicima prigodnim govorom te dao riječ Gradonačelniku Grada Labina koji je u ime Grada izrazio zahvalnost i čast statusom počasnog gosta. Po dovršetku prijma započela je i službeno Fišijada simboličnim činom istovremenog paljenja 2000 kotlova na kojima su sudionici kuhali fiš-paprikaš. Na dijelu trga pod nazivom „Hrvatska ulica“ na štandovima svoje proizvode su predstavili labinski obrtnici: Vina Baćac, maslinovo ulje Negri, pršutarna Bani, lavanda Faraguna i obrt za keramiku „Merania“. Osim obrtnika, svoj štand imala je i Turistička zajednica Labina i Rapca te Centar za inkluziju i podršku zajednici koji se predstavio platnenim eko vrećicama koje izrađuju polaznici Centra u sklopu projekta IN.PROMO te Galerija Alvona sa prezentacijom labinskih umjetnika. Ispred Udruženja obrtnika Fišijadi je prisustvovala Alis Šaina. Svoje kulinarsko umijeće predstavili su i učenici Srednje škole Mate Blažina uz vodstvo profesora Nevia Gašparinija i Dorijana Mohorovića kuhajući poznati „istarski brodet“ koji je oduševio prolaznike i goste Fišijade.

Prezentacija na štandovima bila je popraćena cjelovečernjim kulturnim programom u kojem su sudjelovali učenici osnovne škole Ivo Lola Ribar – Vilijam Vojić i Dalen Načinović sa istarskim sopelama,  Paolo Derosi i Rafaela Blažina na mehu,  kao i učenici osnovne glazbene škole „Matka Brajše Rašana“ Adriana Miletić, Inga Silić i Roberto Diminić sa harmonikom i Toni Kranjac na klarinetu. Od labinskih bendova u „Hrvatskoj ulici“ nastupali su Boom band, te rock grupa Storm koja je nastupala na Petofi otoku. Manifestaciji su prisustvovali i članovi Udruge mladih Alfa Albona – Alen Halilović, Jelena Batelić, Nikol Boneta, Nikolina Mohorović i Boris Šumberac ispred Savjeta mladih Grada Labina. Fišijadi su prisustvovali i članovi Odbora za međunarodnu suradnju. Ovogodišnju Fišijadu posjetilo je gotovo 100,000 posjetitelja.


;